Hlavní obsah

Podřezaná májka. Starý zvyk se v Česku začíná kriminalizovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postavit májku a hlídat ji před dotěrnými muži ze sousedních vesnic. Starý zvyk známý především z venkova se ale zřejmě pomalu vytrácí. Svědčí o tom hned dvě trestní oznámení, která byla podána na neznámého pachatele, který podřezal májku. A policisté se podaným oznámením musejí zabývat.

Foto: Policie ČR

Podřezaná májka na Klatovsku.

Článek

První oznámení přijali policisté ve čtvrtek na služebně v Plánici na Klatovsku. Neznámý pachatel májku podřízl 1. května v době od 1.30 do 8.40 hodin.

„Pachatel májku podřízl a jejím pádem došlo k poškození dřevěného stolu, dvou lavic a na vjezdové bráně u domu části krytiny a oplechování,“ uvedla mluvčí policie Dana Landmanová. Škoda byla vyčíslena na 29 tisíc korun.

Další oznámení přijali policisté v Čimelicích na Písecku od zástupců obce, kteří se cítili být poškozeni naříznutím májky. „Zatím policisté pracují s informací, že 1. května kolem druhé hodiny ráno přijela parta chlapů a snažila se pokácet obecní májku na náměstí, nařízli ji zhruba do poloviny,“ informoval mluvčí policie Jiří Matzner.

Podle něj je místní lidé vyrušili, ale májce hrozilo, že spadne. Museli ji proto odstranit dobrovolní hasiči. Škodu obec vyčíslila na 20 tisíc korun. V obou případech nyní budou policisté posuzovat, zda došlo ke spáchání trestných činů.

Podle tradice se musí postavená májka hlídat před muži ze sousedních obcí. Pakliže v hlídání selžou a někdo májku podřeže či odřízne vrchol, je to ostuda pro celou obec. „Možná by naši otcové a dědové věc rozhodli takto: ‚Neuhlídals! Tak se o vše postarej a četníka nevolej!‘,“ uzavřel Matzner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám