Hlavní obsah

Podnikatelé obchodovali s dobíjecími kupóny, stát připravili o 170 miliónů

Novinky, Petr Nový
Brno

Brněnští protikorupční policisté zahájili stíhání čtyř podnikatelů z jižní Moravy a dvou ze Slovenska ve věku 28 až 40 let. Podle policistů způsobili daňový únik za neodvedené DPH ve výši přesahující 170 miliónů korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Pětice podnikatelů je stíhána vazebně, jeden na svobodě. V případě uznání viny jim hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi,“ řekl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Podnikatelé v České republice odebírali dobíjecí kupony do telefonů za ceny bez DPH a nepravdivě deklarovali jejich dodání na Slovensko, jelikož v takovém případě by bylo zboží osvobozeno v Česku od DPH.

Zboží však na Slovensko nedodávali a nastrčené společnosti ho prodávaly v Česku s tím, že DPH je v ceně zahrnuta, přiznání však neodváděli.

„Zboží ve skutečnosti prodávali jménem nastrčených společností odběratelům v České republice, kdy při jejich prodeji byla DPH v ceně zahrnuta, ale nastrčené prodávající společnosti daňová přiznání k DPH nepodávaly a DPH z prodeje zboží nepřiznávaly a nehradily,“ popsal podvod Skřepek.

V letech 2007 až 2010 uskutečnili stovky obchodů, jejichž objem přesáhl 900 miliónů korun bez DPH. Škoda za neodvedené DPH činí více jak 170 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám