Hlavní obsah

Podnikatel podváděl při převodu nemovitosti, dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Plzeňský soud v úterý potrestal podnikatele Davida Karlíka za pokus o podvod při převodu nemovitosti. Za pomoci notáře Zdeňka Veverky se pokusil v rozporu se zákonem získat dům po zemřelé ženě, který měl připadnout státu.

Článek

Karlíkovi soud uložil dvouletý trest vězení s podmínkou na čtyři roky a peněžitý trest 50 tisíc korun. Soud obžaloby zprostil notáře Veverku s tím, že jeho jednání není trestný činem, a případ postoupil notářské komoře ke kárnému řízení. 

Notář Veverka ani jeho tajemnice nebyli v postavení veřejného činitele.
předseda senátu Josef Prach

S čistým štítem odešla od soudu i notářská tajemnice Věra Bednářová, která také podle soudu trestný čin nespáchala. „Notář Veverka ani jeho tajemnice nebyli v postavení veřejného činitele,“ zdůvodnil zprošťující verdikt předseda senátu Josef Prach.

Podle obžaloby měl Veverka pomoci svému známému Davidu Karlíkovi získat podvodem dům z pozůstalosti zemřelé ženy, který měl správně připadnout státu, protože majitelka nemovitosti neměla žádné dědice. Veverka údajně navedl notářskou úřednici Věru Bednářovou, aby padělala dokumenty, podle nichž měla 83letá Milada Nedělová ze svého majetku prodat dům v Plzni Karlíkovi.

Stát by přišel o milióny

Ten po její smrti zašel na katastr a pomocí padělané kupní smlouvy požádal o přepsání nemovitosti na sebe. K tomu nakonec nedošlo, protože se na podvod přišlo. Pokud by se transakce uskutečnila, stát by přišel o dva a půl miliónu korun.

Obžalovaný notář k soudu nechodil a požádal o jednání bez své přítomnosti. Během vyšetřování odmítl vypovídat. Karlík u soudu řekl, že o žádném podvodném jednání neví.

Přinesl nějakou starou smlouvu o převodu členských práv s tím, abych ji změnila na kupní smlouvu na jinou osobu.
obviněná Věra Bednářová

"Kupní smlouva již s podpisem prodávající mi byla předložena osobou, která obchod zprostředkovala,“ prohlásil Karlík. Naopak notářská úřednice Věra Bednářová vypověděla, jak na ni Karlík v kanceláři naléhal, aby provedla nestandardní změny v úředních dokumentech.

"Přinesl nějakou starou smlouvu o převodu členských práv s tím, abych ji změnila na kupní smlouvu na jinou osobu. To jsem odmítla. Načež Karlík šel vedle do kanceláře k doktoru Veverkovi, který mi to vzápětí nařídil,“ řekla Bednářová.

Její výpověď proti slovu doktora

Soudu poté ještě vylíčila, jak na ni Karlík tlačil, aby policii řekla, že se spletla. "Přijel za mnou na chalupu a řekl mi, že když budu vypovídat, tak to bude moje slovo proti slovu doktora, a to že mně nikdo neuvěří. Rozbrečela jsem se,“ vzpomínala Bednářová.

Veverka čelí ještě dalšímu trestnímu stíhání pro podezření, že ověřil padělaný dokument, který měl pomoci k obhajobě plzeňského komunálního politika Petra Tofla, stíhaného za korupci.

Reklama

Výběr článků

Načítám