Hlavní obsah

Podle svědkyně se ke sboristkám podivně choval i Kulínský st.

Právo, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím se o tom jen neurčitě šuškalo, kolovaly fámy. Ve čtvrtek se však Právu ozvala první žena, 39letá bývalá členka Bambini di Praga, kterou kdysi vedl Bohumil Kulínský starší, otec současného sbormistra. I ten se prý do určité míry podivně choval ke svým sboristkám.

Foto: Jiří Smutný

Z odpoledního zahájení

Článek

Jeho jednání bývalo žačkám nepříjemné, potvrdila žena. Bohužel od pana profesora, jak o něm jeho žačky dodnes hovoří, už nelze získat vyjádření. Je totiž přes šestnáct let po smrti.

"Bylo mi asi třináct a zhruba tak po čtyřech pěti jsme chodily na individuální hlasovou výchovu. Profesor chtěl, abychom si mu sedaly na klín. Pak se ptal: máš mě ráda a mohla bys mě pohladit?," vypravovala. "Bylo mi to nepříjemné, cítila jsem se divně, hrozně divně. Ale on tam (ve sboru) pěstoval pocit, že nás bezmezně milují (i s manželkou Blankou) a věnují nám celý svůj život, takže bylo nepřijatelné, aby si člověk na něco stěžoval. To by jinak vyletěl," pokračovala žena, která dnes zpívá v jednom pražském sboru pro dospělé.

Jak říká, i když si píle, práce a talentu profesora a i jeho syna vážila, nikdy by svou dceru, ač nadanou, do Bambini di Praga nepřihlásila.

26 let stará příhoda

Žena byla členkou sboru zhruba od 9, 10 let do svých 17. Tato příhoda je zhruba 26 let stará. Jak už dříve uvedla šéfka státního zastupitelství pro Prahu 4 Blanka Valsamisová, rovněž skutky, které policie klade za vinu Kulínskému mladšímu, jsou staršího data. Obviněn byl totiž za pohlavní zneužívání a ohrožování mravní výchovy mládeže i na počátku 90. let.

Podle Valsamisové Kulínského mladšího usvědčují kromě výpovědi devíti bývalých členek sboru také odposlechy. Kulínský s tím nesouhlasí. Jak proti trestnímu stíhání, tak proti vazbě, kterou na něj soud uvalil minulou sobotu, si podal stížnost. Na jeho stranu se postavily i jeho matka a současná manželka Linda Vágnerová.

Pohlavní zneužívání

Podle trestního zákona se tohoto činu dopustí ten, "kdo vykoná soulož s osobou mladší než patnáct let nebo kdo takové osoby jiným způsobem pohlavně zneužije".

Podle komentáře zákona jsou za "jiný způsob pohlavního zneužívání" považovány "intenzívnější zásahy do pohlavní sféry poškozeného".

"Toto ustanovení trestního zákona slouží k ochraně duševního vývoje dítěte a jeho lidské důstojnosti," míní šéf Obvodního soudu pro Prahu 1 Libor Vávra, podle něhož například u různých typů osahávání záleží na intenzitě, důvodu, subjektivní stránce. (lek)

Kulínský mladší převzal řízení sboru ve svých šestnácti letech od rodičů Bohumila a Blanky, kteří dětský sbor založili. Počátky sboru sahají až do roku 1943, kdy Kulínský starší založil na Ostravsku soubor Hrabůvských zpěváčků. Později řídil Dětský pěvecký sbor Československého rozhlasu. V roce 1973 se osamostatnil a založil Bambini di Praga. Podle trestního řádu je nepřípustné stíhat někoho, kdo již zemřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám