Hlavní obsah

Poctivý nálezce 50 tisíc dostal od radnice stravenky

Právo, ton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litvínov

Litvínovská radnice se rozhodla odměnit poctivého nálezce Zdeňka Horvátha, který v pondělí našel v popelnici v Zámeckém parku obálku s 50 tisíci korunami a odevzdal ji městské policii. Patrně proto, že předání nálezu komentoval slovy: „Nechat si oblečení nebo boty, to jo. Ale tolik peněz se musí odevzdat,“ nedostal od města nálezné v hotovosti, ale ve stravenkách.

Článek

 "Za jeho přístup, který není pro mnoho lidí samozřejmostí, ho vedení města odměnilo poukázkami na jídlo v hodnotě dvanáct set korun," uvedla mluvčí úřadu Eva Maříková. 

Horváth žije v ubytovně pro sociálně slabé, dostává tedy od města zřejmě také sociální dávky. Kdyby mu radnice vyplatila finanční odměnu, existovalo by riziko, že se jednorázový příjem projeví při jejich výplatě v dalším měsíci. Stravenky, navíc v hodnotě pouhých 1200 korun, však podle úředníků vliv mít nebudou.

Stravenky na jídlo nebudou poslední odměnou, která na Horvátha čeká. Podle občanského zákoníku má také nárok na nálezné, a to ve výši 10 % ceny nálezu. Na pětitisícovku si však možná počká i půl roku. Pokud se totiž nepřihlásí o nalezenou věc někdo, kdo bude schopen dokázat, že nalezené peníze z popelnice jsou opravdu jeho, propadne za šest měsíců obálka i s obsahem obci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám