Hlavní obsah

Pochybné přátelství přes sociální síť stálo ženu z Hodonínska téměř 200 tisíc

– Kyjov
Právo, miv

Na policii v Kyjově na Hodonínsku se obrátila pětapadesátiletá žena, která pochopila, že z ní internetový známý udělal sponzora. Poznání ji ale mezitím stálo již zhruba dvě stě tisíc korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vše začalo nenápadně - žádostí o přátelství na sociální síti Facebook. Na sklonku června letošního roku na ženu blikla žádost o přátelství od neznámého muže, podle jména cizince.

„Žena žádost přijala a následně si s mužem začala dopisovat prostřednictvím komunikační aplikace,” uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová. Neznámý brzy získal důvěru ženy.

„Zanedlouho ji požádal o laskavost. Mělo se jednat pouze o doručení zásilky. Ujistil ji, že veškeré poplatky s tímto spojené budou uhrazeny. Žena souhlasila a sdělila své nové známosti veškeré korespondenční údaje,” sdělila mluvčí.

Další a další výzvy k úhradám

Jenže za pár dní přišel další požadavek. „Přišlo jí upozornění, aby uhradila za zásilku poplatek v hodnotě přes 820 eur (asi 21 tisíc korun),” pokračovala mluvčí. Žena peníze uhradila.

Netrvalo dlouho a dorazila další výzva k úhradě. Prý za bezpečnostní pojištění měla zaplatit celých deset tisíc eur (asi 256 tisíc korun). Ani v tu chvíli nezafungoval pud sebezáchovy, část prostředků žena skutečně na zahraniční účet poslala. A na její adresu chodily další výzvy k úhradám.

Podvodníci využívají anonymitu

Až pak si uvědomila, že se nejspíš stala obětí podvodu a celou událost nahlásila policii. Přišla ale o bezmála dvě stě tisíc korun.

Policie případ prověřuje. Všem dalším pak posílá radu nevěřit všemu, co si na sociální síti přečtou. Podvodníci využívají určitou anonymitu, kterou jim internet nabízí.

„Posílat peníze někomu, koho ve skutečnosti vůbec neznáme, je tou největší chybou, kterou můžeme udělat,” připomněla mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám