Hlavní obsah

Počet zraněných policistů po zápase Baníku se Spartou stoupl na 21

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Horda polských chuligánů zranila v neděli při bitkách v době utkání Baník Ostrava - Sparta Praha 21 policistů. Vyšetřování řádění rowdies pokračuje, ostravská policie kvůli tomu na pondělí svolala mimořádnou tiskovou konferenci.

Článek

Banda výtržníků, ve které převládali příznivci polského klubu GKS Katovice, se asi sedmnáct minut po zahájení duelu přiřítila k sektoru fanoušků Sparty Praha a chtěla je dělobuchy vyprovokovat ke rvačce.

Policejní těžkooděnci jim v tom zabránili, a tak rowdies obrátili svou agresi proti nim. Na policisty létaly desítky umělohmotných sedaček, které výtržníci vytrhali z volné části hlediště. Podle očitých svědků létaly vzduchem i nože, kamení a vše, co chuligánům přišlo pod ruce.

Dva policisté mají zlomenou ruku 

Policisté těsně po utkání informovali o devíti zraněných policistech, později počet zvýšili. „Zraněno bylo podle dosavadních zjištění dvacetjedna policistů, z nichž dva utrpěli zlomeniny horních končetin. Ostatní zranění nelze ještě blíže upřesnit,“ sdělila severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková. Počty zraněných chuligánů nejsou dosud známy, patnáct výtržníků ale policisté zadrželi.

Zásahu se zúčastnilo téměř 250 policistů a více než 150 ostravských strážníků, na pomoc přijel ze Zlína policejní jízdní oddíl. Před utkáním se zdálo, že bude klid. Díky vyjednávání členů antikonfliktního týmu vystoupili pražští fanoušci už na železničním nádraží Ostrava-Svinov.

Policisté tak zabránili střetnutí zhruba se čtyřmi stovkami obávaných fandů z Katovic, kteří přijeli podpořit spřízněný ostravský Baník. Na stadión Bazaly všichni dorazili bez problémů, ale brzy bylo jasné, že mnoho z nich nepřijelo na fotbal, ale kvůli rvačkám. Rozhodčí dokonce pohrozil ukončením utkání. Řádění udělali přítrž až policisté na koních, před kterými chuligáni prchli. Razantní zásah ocenilo čtrnáct tisíc diváků bouřlivým potleskem.

Baník Ostrava předběžně sečetl škody na desítky tisíc korun. „Všem rozumným a slušným fanouškům se omlouváme. Klub se stal obětí řádění z drtivé části příznivců polského GKS Katovice. Samozřejmě z toho vyvodíme závěry, prvním krokem je vyloučení Katovic z halového turnaje, který se prosinci uskuteční v porubské hale,“ řekl manažer Baníku pro vnější vztahy Igor Bruzl.

Reklama

Výběr článků

Načítám