Hlavní obsah

Po uprchlém vězni pátrají i v zahraničí, pyžamo vyměnil za černé tepláky

– Praha
Novinky, Ondřej Kořínek

Pražští kriminalisté, kteří pátrají po uprchlém Janu Novákovi, požádali o pomoc kolegy ze zahraničí. Muž má totiž vazby na Británii. Policie také zveřejnila informaci, že se 44letý muž převlékl z vězeňského pyžama.

Foto: Novinky, Policie ČR

Uprchlý vězeň Jan Novák

Článek

„Pátráním po vězni se zabývají jak specialisté z oddělení pátrání, tak kriminalisté věnující se loupežím, kteří ho kvůli jeho trestné činnosti dobře znají. Všechny hlídky v Praze mají jeho detailní popis i s informacemi o jeho nebezpečnosti,“ řekla Novinkám mluvčí policie Jana Rösslerová.

Podle ní požádali kriminalisté o pomoc kolegy z Německa, Rakouska i Británie. Nováka totiž už jednou policisté zadrželi při cestě z Anglie.

BEZ KOMENTÁŘE: Po uprchlém vězni v Praze pátrají desítky ozbrojencůVideo: Novinky

Uprchlík podle policie vyměnil pyžamo a župan za černé teplákové kalhoty, šedou kostkovanou podzimní bundu a na hlavě by měl mít černou pletenou čepici, takzvaný kulich bez bambule. „S ohledem na taktické důvody kriminalisté prozatím nemohou sdělit více informací,“ doplnila Rösslerová.

Kriminalisté od vyhlášení pátrání obdrželi od pozorných občanů stovky poznatků, žádný ovšem nevedl k zadržení.

Za útěk padaly hlavy 

Vězeň utekl z okna ve druhém patře pražské Thomayerovy nemocnice v úterý. Okamžitě ho začaly hledat desítky policistů. Muž si odpykával 7,5letý trest, který dostal v roce 2009 za loupež a ohrožení pod vlivem návykové látky. V září minulého roku byl ale podmíněně propuštěn na svobodu a v březnu zadržen kvůli sérii dalších loupeží. [celá zpráva]

Násilník zaútočil na prodavače ve večerceVideo: Policie ČR

Jak Novinky informovala mluvčí městského soudu Markéta Puci, muž byl minulý týden nepravomocně odsouzen právě za tuto sérii loupežných přepadení, a to na 8,5 roku. Brutální přepadení se odehrála v Praze 4 a kriminalisté po muži několik týdnů pátrali. Chytili ho v Rozvadově, když se vracel z Británie, aby si vyzvedl další peníze. Následně skončil ve vazbě a poté v obnoveném výkonu trestu, jelikož porušil podmínku.

V souvislosti s útěkem vězně skončili ve středu ve funkcích ředitel odboru vězeňské stráže Vězeňské služby Petr Vlk a ředitel pankrácké věznice Pavel Hadrava. Vedle odvolání obou mužů byli mimo službu postaveni i dva členové eskorty. [celá zpráva]

Jakékoliv informace o hledaném muži přijme linka 158.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám