Hlavní obsah

Po obviněném z útoku na strážce parku jdou kvůli černé stavbě úředníci

Šumava

Policejní obvinění z fyzického napadení strážců šumavského parku není jediným průšvihem, kterým měl bývalý český reprezentant v extrémním lyžování Jiří B. (39) ze Železné Rudy porušit zákon. Jak Právo zjistilo, v souvislosti s nelegálně postaveným srubem ve zvláště chráněné lokalitě parku musí zaplatit pokutu 70 tisíc korun a uvést vše do původního stavu.

Foto: Jan Kaše

Pohled k šumavským vrchům

Článek

Podle již pravomocného rozhodnutí Jiří B. porušil zákon na ochranu přírody tím, že bez povolení vykácel dřeviny na pozemku správy parku, kde následně umístil jímku a další dílčí stavby.

„Z pozemku musí odstranit všechny prvky, zejména základovou desku, plastovou jímku, drenáže a objekt s pultovou střechou. Poté povrch překrýt dvacet centimetrů vysokou vrstvou ornice a vysázet na něm dvacet dřevin na Šumavě autonomních druhů a pečovat o ně pět let,“ stojí v rozhodnutí Správy národního parku Šumava, které následně posvětil správní soud.

Za útok na strážce šumavského parku soud uložil lyžaři pokutu 30 tisíc

Krimi

Samotný srub jako nelegální stavbu řeší Městský úřad v Železné Rudě.

„Běží řízení o odstranění černé stavby. Objekt byl postaven bez jakéhokoliv povolení v rozporu s územním plánem města,“ uvedla Renáta Procházková ze železnorudského stavebního úřadu.

V případě napadení strážců parku soud minulý týden zatím nepravomocně uložil Jiřímu B. peněžitý trest 30 tisíc korun, když jej uznal vinným z násilí proti úřední osobě.

Incident se odehrál letos v únoru v rezervaci u Jezerní hory poblíž Špičáku. Strážci tam chtěli zkontrolovat dvojici skialpinistů, kteří se pohybovali v místech, kde to není povolené.

Za útok na strážce šumavského parku padlo obvinění

Krimi

Nejprve je vyzvali k předložení dokladů totožnosti a upozornili je na to, že se pohybují mimo trasu.

Jako reakce přišlo od jednoho z nich fyzické napadení. Útočník měl jednoho ze strážců praštit hranou lyže a kopnout ho do hlavy lyžařskou botou.

Pak údajně napadl i druhého strážce, který se snažil svému kolegovi pomoci. Žádná vážná zranění jim ale nezpůsobil. Hájil se tím, že strážci ho napadli první a on se jen bránil.

Reklama

Výběr článků

Načítám