Hlavní obsah

Plzeňský soud zprostil viny dva policejní funkcionáře

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňský soud ve středu zprostil obžaloby šéfku cizinecké policie v Plzni Soňu Szelesovou a dnes již bývalého vedoucího oddělení pasů a víz na Plzni - městě Václava Valeše. Oba čelili obvinění z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a hrozilo jim několikaleté vězení.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Valeš měl podle státního zástupce před sedmi lety obstarat falešný cestovní doklad na jméno Martin Holzman pro obchodníka z drogami, Albánce Muhameda Bejrammiho, kterého v březnu 1999 zadrželi detektivové Interpolu v Budapešti.

Szelesová se zpovídala před soudem z toho, že údajně povolovala nestandardním způsobem cizincům dlouhodobé a trvalé pobyty na území ČR. V obou případech soud konstatoval, že obvinění policisté nespáchali skutek tak, jak je uveden v obžalobě.

Žádost podepsala podřízená

Valeš od začátku tvrdil, že s případem Bejrammiho nemá nic společného. Při hlavním líčení vyšlo najevo, že žádost o vydání pasu na jméno Holzman podepsala zřejmě Valešova podřízená. Ta se pravděpodobně vyhne trestu, neboť už uplynula promlčecí doba.

Szelesovou žalobce podezříval, že od března 1998 do prosince následujícího roku postupovala při vyřizování nejméně 94 žádostí o povolení pobytu cizinců v rozporu s interními předpisy.

"Navíc u některých nebyla provedena kontrola údajů o ubytování a řadě žádostí chyběly některé další náležitosti. U ostatních žádostí ale například od svých podřízených důsledně požadovala provádění zmiňovaných kontrol," tvrdil žalobce.

Obžalovaná policistka odmítla před soudem vypovídat. Poté, co ji inspekce obvinila z trestného činu, byla postavena mimo službu, ale na jaře v roce 2002 se do téže funkce vrátila zpět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám