Hlavní obsah

Plzeňský soud řeší masakr při srážce tramvají

– PLZEŇ
Právo, Novinky, Patrik Biskup

Václav Jánský, který v Plzni v červnu 2002 narazil se soupravou do dalších dvou tramvají, stanul v pondělí před plzeňským soudem. Vinu za nehodu svaloval na vadné brzdy. Při havárii bylo zraněno osmnáct cestujících, z toho jedna žena velmi vážně.

Foto: Jiří Smutný

Dominikánské náměstí a Mečová

Článek

Jánský byl obžalován z obecného ohrožení, protože podle státního zástupce opožděně reagoval bržděním na stojící tramvaj, do které zezadu narazil v pětatřicetikilometrové rychlosti. "Tím porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho povolání," vysvětlil žalobce.

Obviněný řidič se u soudu omluvil poškozeným, ale vinen se necítil. "Jakmile jsem zahlédl stojící soupravu před sebou, sešlápl jsem brzdový pedál až na podlahu a tím spustil dvojí brzdný systém. Ale brzdy neměly takový účinek, jaký by měly mít. Nezjistili jsme v kolejišti brzdnou stopu po magnetické brzdě," hájil se Jánský.

"Vymrštilo mě to asi tři metry zpátky mezi sedačky. V hlavě a v rukou jsem měl zabodané střepy z rozbitého skla. Otevřel jsem dveře, aby lidé mohli vystoupit a sám jsem šel ošetřovat zraněné," dodal tramvaják, kterému hrozí až pět let vězení.

Studentka má dodnes zdravotní problémy

Nehoda se nejvíce podepsala na sedmadvacetileté studentce filozofické fakulty Západočeské univerzity Ivě Hůlkové. Ta má dodnes zdravotní problémy. Kromě přetrvávajícího stresu je omezena v pohybu po třech operacích kolene.

"Viděla jsem, že se k nám zezadu blíží druhá tramvaj. Nepřirozené bylo, že my jsme stály a ta tramvaj jela dál. Stačila jsem jen vykřiknout Ježíš marjá a pak přišel náraz. Ten jsem ještě zaregistrovala, ale pak mám výpadek a vzpomínám si už jen, jak jsem se válela na zemi," popisovala soudu s pláčem. Po nehodě skončila v nemocnici s těžkým otřesem mozku a zpřetrhanými křížovými vazy.

Soudní jednání bylo odročeno za účelem výpovědi soudních znalců.

Reklama

Výběr článků

Načítám