Hlavní obsah

Plzeňský expolitik nekradl, rozhodl soud. Už potřetí

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Nevinen. Nevinen. Nevinen. Nekonečná kauza bývalého náměstka plzeňského primátora Petra Runda (tehdy za ODS), který měl údajně obrat občanského aktivistu o fotoaparát, skončila ve čtvrtek 7. srpna již potřetí stejným výsledkem - podle soudkyně Městského soudu v Plzni Kateřiny Kubiasové se čin nepodařilo prokázat.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Petr Rund se svojí obhájkyní u čtvrtečního jednání Městského soudu v Plzni.

Článek

Rund slyšel osvobozující rozsudek poprvé už v roce 2012, krajský soud ale celou věc vrátil zpět. A stejně se zachoval i po verdiktu vyneseném loni, to už ale kauzu převzala jiná soudkyně. Ani nyní není rozsudek pravomocný - žalobce se na místě odvolal.

Spor odstartoval už před Vánoci roku 2011. Mladíci Jakub Jahl a Václav Rais postávali před plzeňskou radnicí a rozdávali letáky. V nich upozorňovali na blog, v němž Rais nelichotivě popisoval stáž v Rundově kanceláři.

Podle jejich verze měl politik Raise odvést do své kanceláře, kde mu údajně vyhrožoval, aby blog smazal. Jahl, který byl venku, chtěl Runda při odchodu z radnice natočit na fotoaparát. „Vyšel ven a vytrhl mi ho,“ vypověděl Jahl.

Uškodil mu posudek 

Náměstek měl poté nastoupit do auta. „Řekl, že fotoaparát vrátí na konci školního roku. A pak, že si pro něj máme přijít příští den,“ popsal svoji verzi příběhu Rais. Poté oba aktivisté na náměstka podali trestní oznámení.

Petr Rund opakovaně rezolutně odmítal, že by měl s fotoaparátem cokoliv společného. Raisovi a především Jahlovi uškodil posudek soudní znalkyně z oboru klinické psychologie. Podle ní má tendence ke zkreslování skutečností a jako svědek je nespolehlivý.

Státní zástupce Filip Kadečky ale oba svědky považuje za hodnověrné, k obvinění Runda podle něj neměli motivaci. To obhájkyně striktně odmítla: „Byli to političtí aktivisté a netajili se záměrem mu (Rundovi pozn. red.) uškodit.“

Bártova hra?

Sám Rund ve své závěrečné řeči uvedl, že Rais byl aktivním členem Strany zelených a Jahl podporoval Věci veřejné. „Vít Bárta jeho aktivitu ocenil finančně. Bártovy aktivity měly rozložit struktury na radnici a tato byla jedna z nich,“ prohlásil Rund.

Na radnici skončil Petr Rund po sedmi letech v lednu letošního roku, kdy jej odvolali zastupitelé, a to především kvůli prodražující se stavbě nového plzeňského divadla. „Nejsem šest měsíců v politice a jsem daleko šťastnější, zdravější a jen mi to prospívá,“ řekl devětatřicetiletý Rund, který je vlastníkem i jednatelem jednoho z internetových obchodů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám