Hlavní obsah

Plynaře potrhali psi, majitelka vyvázla s podmínkou

Právo, Patrik Biskup

Předloni v prosinci zaútočila na zaměstnance plynárenské firmy Martina B. smečka psů. Šestice agresivních boxerů se tehdy na 45letého montéra vrhla při práci v terénu u Břas na Rokycansku a zle ho zranila. Muž se z posledních sil vyškrábal na strom a to mu nejspíš zachránilo život.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Předloni v prosinci zaútočila na zaměstnance plynárenské firmy Martina B. smečka psů. Šestice agresivních boxerů se tehdy na 45letého montéra vrhla při práci v terénu u Břas na Rokycansku a zle ho zranila. Muž se z posledních sil vyškrábal na strom a to mu nejspíš zachránilo život.

První pes se mi zakousl do nohy a postupně se přidali další. Strhli mě na zem
Martin B.

Zvířata utekla místní chovatelce Ivetě K. při venčení. Za těžké ublížení na zdraví ji minulý měsíc potrestal rokycanský soud dvouletou podmínkou. Hrozily jí přitom až čtyři roky vězení. Soud případ neprojednával v klasickém hlavním líčení, ale rozhodl od stolu takzvaným trestním příkazem. Svůj verdikt tak nemusel odůvodňovat.

„Do smrti na ten útok nezapomenu. Nikomu bych nic podobného nepřál. Mrzí mě, že vzhledem ke způsobu procesu jsem nemohl být s obviněnou ženou konfrontován v soudní síni tváří v tvář,“ reagoval na rozsudek Martin B.

Výši trestu nechal bez komentáře. Pozastavil se ale nad tím, že ani krvavá zranění, která po útoku utrpěl, nebyla pro soud dostatečně pádným argumentem k nastolení opatření, jež by dalšímu opakování incidentu ze strany majitelky psů zamezila.

Chovatelce utekli psi a pokousali plynaře, policie ji stíhá za těžkou újmu na zdraví

Krimi

„Člověku s tak lehkovážným, bezmezně nezodpovědným chováním je bez sebemenšího omezení ponechána v rukou nebezpečná zbraň, kterou psi v jejím držení nadále představují. Neumím si představit, jak by z nezáviděníhodné situace, v níž jsem se bez jakéhokoliv přičinění ocitl, vyvázlo například malé dítě či starý člověk,“ uvedl poškozený muž, který se z následků útoku léčil více než měsíc.

K události došlo 6. prosince dopoledne. „V rámci údržby jsem jel zkontrolovat vývod plynovodu mezi obcemi Břasy a Radnice. Auto jsem nechal zaparkované u silnice a k místu jsem došel pěšky přes pole. Po chvilce se vynořil první pes. Začal kolem mě v zatím uctivé vzdálenosti obíhat. Snažil jsem se neupoutat jeho pozornost či ho nějak proti sobě nepopudit. Několikrát zaštěkal a pak se vzdálil,“ popisoval montér situaci, která předcházela útoku.

Krátce nato k muži přiběhla celá smečka boxerů. Nereagovali na povely ženy, která se je snažila přivolat k sobě. „Začal doslova divoký rej. První pes se mi zakousl do nohy a postupně se k němu přidali další. Strhli mě na zem a slyším, jak ta žena na mě křičí, abych se co nejrychleji pokusil zvednout, že na zemi zůstat nemohu. Chránil jsem si rukama obličej, kousance ale rychle přibývaly,“ vybavoval si Martin B. dramatické okamžiky.

Ve smečce jinak

V zoufalé snaze o záchranu života se muž snažil uposlechnout úpěnlivé prosby pejskařky a doplahočil se k blízkému stromu. „Ze všech sil jsem se pokoušel vyškrábat do koruny přerostlé bezinky, jenže psiska mě strhla dolů. Situace se zkomplikovala ještě tím, že mi zůstala noha zaklesnutá v hlavním rozvětvení kmene. Prosil jsem ženu, aby mi uvízlou končetinu pomohla vyprostit. Jenže sama nevěděla, co má dřív dělat. Nakonec se mi podařilo nohu vymanit a znovu jsem se snažil na strom vyšplhat, a dostat se tak z dosahu čelistí,“ popisoval plynař další sled událostí.

V mátohách pak zůstal zavěšený v koruně. „Plival jsem krev a pozoroval stále neúnavně dorážející hordu boxerů. Jejich majitelka postupně získala kontrolu nad prvními třemi psy a odvedla je do auta. Asi po čtvrthodině se vrátila pro zbývající trojici. Slezl jsem ze stromu, dobelhal se ke svému vozidlu a přivolal záchranku,“ uzavřel Martin B.

Podle šéfa plzeňského Boxerklubu Daniel Fojtíka se psi ve smečce chovají úplně jinak než samostatně. „Může se v nich probudit lovecký pud. Stačí, aby jedno zvíře bylo více agresivní, a strhne ostatní,“ dodal Fojtík.

Reklama

Výběr článků

Načítám