Hlavní obsah

Plameny pohltily na svátek sv. Barbory turistickou chatu Barborka pod Pradědem

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruntál
Aktualizováno

U požáru turistické chaty Barborka pod vrcholem hory Praděd v Jeseníkách zasahuje od čtvrtečního rána sedm jednotek hasičů. Škoda byla vyčíslena na 900 tisíc korun, při požáru naštěstí nebyl nikdo zraněn. Příčina požáru je v šetření. Požár vypukl zrovna v den, na nějž připadá svátek sv. Barbory, která je mimo jiné ochránkyní před požáry.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Požár chaty Barborka

Článek

Požár vypukl před sedmou hodinou ranní a hasičům ho oznámil personál chaty. Turistické zařízení bylo v té době prázdné, bez hostů.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Požár chaty Barborka

„Personálu se podařilo zachránit jeden sněžný skútr a automobil. Hasiči dostali oheň pod kontrolu před osmou hodinou ranní, nyní požár dohašují,“ sdělil mluvčí hasičů Petr Kůdela v devět hodin ráno.

Potvrdil také, že hořet začalo pravděpodobně v garáži, čeká se však na závěry vyšetřovatelů.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Požár chaty Barborka

„Oheň se rozšířil na dvě garáže přilepené k chatě a začal se šířit po dřevěném opláštění štítové zdi, kterou poškodil. Oheň také pronikl do jednoho pokoje v prvním patře a do dvou pokojů ve druhém patře. Kouř se zároveň dostal i do chodeb chaty,“ dodal mluvčí.

Čin žháře? 

„Majitelé chaty Barborka předběžně odhadují škodu na 900 tisíc korun. Z toho 400 tisíc činí dvě zničené sněhové rolby v garážích, 100 tisíc uskladněný zahradní nábytek, zbytek zničené garáže, dva vyhořelé pokoje a výmalba poloviny chaty, zasažené kouřem,” sdělil dopoledne Kůdela.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Provozní chaty Roman Šmahaj řekl Právu, že požár by neměl ohrozit provoz zimní sezóny, která by měla začít s prvním sněhem. „Požár poškodil garáže, kde byly zaparkovány rolby. Zatím netušíme, jaká bude škoda, to budeme vědět, až skončí zásah. Věřím ale, že sezónu požár neohrozí. Zasáhlo to asi čtyři pokoje, které snad dáme do kupy. Ale více budeme vědět až v následujících hodinách,“ řekl provozní.

Foto: Profimedia.cz

Chata Barborka

To, že požár Barborky vypukl zrovna na svátek sv. Barbory, by mohlo nasvědčovat tomu, že ho někdo mohl založit úmyslně. Zatím ale nikdo nic neví. „Vůbec netušíme, jestli ho někdo založil schválně, to je práce policie,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám