Hlavní obsah

Plácl přítelkyni po zadku a ona ho bodla. Od soudu odešla s podmínkou

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Na následky zranění muž zemřel. 25letá Vendula Firstlová z Loun dostala v pondělí u Krajského soudu v Ústí nad Labem trest tři roky vězení s odkladem na pět let za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Vendula Firstlová před Krajským soudem v Ústí nad Labem. Dostala podmíněný trest za to, že bodla svého druha nožem.

Článek

Firstlová se práva na odvolání vzdala, státní zástupce, který požadoval nepodmíněný trest v první polovině sazby, si ponechal lhůtu pro odvolání.

Událost se stala loni 23. března večer, když žena krájela nožem jídlo na večeři. Druh jí plácl přes zadek, ona se otočila a zranila ho na pravé straně břicha. „Plácl mě, já jsem se otočila a v tu chvíli se to stalo, bodla jsem ho nožem. Seběhlo se to hrozně rychle,“ vypověděla u soudu Firstlová.

Muž si v žádném případě nepřál, aby se volala sanitka. Ránu si zavázal, jenže už druhý den mu začalo být špatně. Nůž totiž propíchl i tenké střevo. Firstlová zavolala záchranku, až když měl muž horečky a zvracel. Nepomohla už ale ani operace v mostecké nemocnici. Podle soudní lékařky se začaly rozvíjet komplikace a zemřel na zánět pobřišnice a šokový stav.

Podle svědků muž často pil, z jejich bytu byly slyšet hlasité hádky. „Hádali jsme se, ale vždy jsme se dokázali usmířit a fungovat jako rodina,“ řekla Firstlová. Příčinou jejich neshod podle ní byla tíživá finanční situace - ona byla v době činu na mateřské, on nezaměstnaný. Muž Firstlovou až do své smrti kryl, známým řekl, že se zranil o hřebík na zahradě, policistům před smrtí vyprávěl, že ho bodl nějaký muž cestou ze zahrady.

Soud rozhodl, že Firstlová naplnila znaky trestného činu. Trest v základní sazbě podle něj ale použít v tomto případě nešlo, postihl by hlavně děti v už tak postižené rodině. Soud se proto přiklonil k podmíněnému trestu s maximálním pětiletým odkladem, kdy bude na Firstlovou dohlížet probační a mediační služba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám