Hlavní obsah

Pitrův komplic do vězení nemusí, má rakovinu

– PRAHA
Právo, Radim Vaculík

Podnikatel Jiří Syrovátka (39), který byl spolu s uprchlým Tomášem Pitrem (37) odsouzen před dvěma lety k pětiletému vězení za daňové delikty, do vězení nakonec vůbec nenastoupí. Trpí rakovinou, a proto mu senát soudce Petra Nováka z pražského městského soudu odpustil trest. Podle informací Práva se Syrovátka hodlá léčit v USA.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Syrovátka (uprostřed) spolu s Tomášem Pitrem (vlevo) na archivním snímku z pohřbu údajného šéfa podsvětí Františka Mrázka.

Článek

„Rozhodli jsme 25. června upustit od výkonu trestu odnětí svobody ze zvláštních zdravotních důvodů, které byly prokázány opakovanými znaleckými posudky renomovaných znalců. Pan Syrovátka poslal nejen fotodokumentaci, ale i videozáznam, který dokladuje jeho zdravotní stav,“ řekl v pondělí Právu Novák.

„Na jeho těle jsou patrné jizvy po operacích, o kterých znalci hovoří. Není tedy pochyb o tom, že trpí závažným onemocněním a že nemůže trest vykonat,“ vysvětlil soudce.

Syrovátka se kvůli svému zdravotnímu stavu neúčastnil už vynášení verdiktu v červnu 2006. Tehdy byl hospitalizován v Itálii, odkud soud pravidelně informoval. Krátce po verdiktu poslal první žádost o odklad výkonu trestu.

Letos na jaře Novák obdržel od Syrovátky podrobnou dokumentaci o jeho stavu a následně jeho trest definitivně odložil.

Syrovátka se letos objevil v České republice, aby si zařídil potřebné náležitosti na odjezd do USA. Soud mu nyní vrátil pas, který zadržel již před třemi lety. Své rozhodnutí by soudce změnil pouze v případě, že by se Syrovátka úplně uzdravil.

Ze čtyřčlenné skupiny podnikatelů, které odsoudil Novákův senát, tak nyní sedí ve vězení pouze Miroslav Provod. Syrovátka je nemocný a zbylá dvojice, Pitr a Vratislav Romanovský, utekla z ČR.

Odchází z firem

Syrovátka zřejmě kvůli svému chatrnému zdraví odešel v minulých měsících i z firem, ve kterých figuroval jako majitel, jednatel či člen představenstva nebo dozorčí rady. Podle výpisu z obchodního rejstříku už není například v představenstvu firmy Golf Resort Karlštejn, kde byl ještě na jaře prezidentem.

Funkce předsedy představenstva této společnosti se vzdal po šesti letech již předloni v červenci. Golfový klub navíc změnil opakovaně majitele. Ještě do konce dubna jej vlastnila firma Marila Invest, které až do loňského října Syrovátka šéfoval.

Poté klub ale převzala společnost Lusaka z ostrova Svatý Vincenc a Grenadiny, která jej před měsícem prodala další firmě z Karibiku, Fireworks Limited z ostrova Anguilla. Obě tyto společnosti jsou přitom podle Aktuálně.cz úzce spojovány s Pitrem, přičemž přes Lusaku údajně Pitr ovládá své další firmy v Česku.

S Pitrem však Syrovátka podle výpisu z rejstříku stále ještě nejméně dvě firmy ovládá. První z nich, Balírny Praha, je už ovšem v likvidaci, ta druhá, Koffee Praha, stále ještě funguje.

Syrovátku vystřídal Žákovec

Jak se zdá, Pitr už má za Syrovátku v několika firmách adekvátní náhradu. Bývalý detektiv z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Luděk Žákovec, který Pitra v minulosti vyšetřoval, od konce dubna šéfuje představenstvu společnosti Brantley, což je jen nový název pro bývalou Syrovátkovu firmu Marila Invest.

Společně s ním je v představenstvu také Pavel Šrytr, rovněž bývalý policista, zároveň někdejší Pitrův osobní bodyguard a muž odsouzený k podmínce za pokus o korupci poslance ČSSD Pavla Ploce.

Žákovec se na nějaký čas objevil i v představenstvu firmy Golf Resort Karlštejn. Jako jeho člen tam figuroval od letošního dubna do července, kdy bylo jeho jméno vymazáno. Podle výpisu z rejstříku nyní šéfuje několika firmám údajně úzce spojeným s Pitrem. Jde třeba o společnost Palmer & Johnson Reality či firmu Justice & More, které obě spoluvlastní karibská Lusaka a druhou z nich ještě donedávna i Marila Invest.

Jako jednatel Žákovec působí od dubna i v likérce Gold Cock v pražském Radotíně, která má mimochodem sídlo na stejné adrese, na jaké kdysi pobýval Golf Resort Karlštejn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám