Hlavní obsah

Pitr a Provod byli zproštěni obžaloby za daňové delikty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud v pondělí zprostil obžaloby podnikatele Tomáše Pitra a Miroslava Provoda za daňové delikty z roku 1994. Podle soudu nejsou žalované skutky trestným činem. Pitr se soudního jednání nezúčastnil, Provod k soudu přišel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Pitr u soudu

Článek

Soudy mužům za podvody na daních vyměřily už v roce 2006 po pěti letech vězení, letos však s definitivní platností rozsudek zrušily. Povolily obnovu procesu, protože se objevily nové zásadní důkazy. Pitr požádal soud o konání procesu v jeho nepřítomnosti. Provod naopak k soudu přišel.

Muži podle obžaloby vymáhali po finančních úřadech vrácení daní pomocí fiktivních faktur. Ze šesti případů se jim to údajně podařilo pětkrát, a stát tak připravili asi o 51 miliónů korun. Pitr vždy tvrdil, že se podvod nestal a že důkazy leží na příslušném finančním úřadě.

Podle soudu sice byly faktury fiktivní, ale podle nového trestního zákoníku, není již příprava trestného činu krácení daně trestná. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou.

Trest za vyvedení akcií

Pitr už dostal od městského soudu na počátku června nepravomocný tříletý trest vězení za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit a jeden daňový únik, kterého se obnova netýká. Téměř dva roky už ale podnikatel strávil ve vazbě.

Pitr se od roku 2007 skrýval v zahraničí. V červenci 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. Policie ho na počátku dubna přivezla ze Švýcarska, jelikož stáhl tamní žádost o azyl. Pražský vrchní soud ho poslal do vazby. Nyní je ve vazební věznici v Českých Budějovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám