Hlavní obsah

Pilota boeingu letícího z Hongkongu do Paříže oslepil nad Frýdlantem laser

Novinky, Ondřej Kořínek
Liberec

Nepříjemné chvíle zažil pilot Boeingu 777 letícího na lince Hongkong - Paříž, když přelétal přes Frýdlantský výběžek na Liberecku. Neznámý pachatel ho oslnil laserovým paprskem. Nikomu se nic nestalo a letadlo pokračovalo po své trase.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 777-200 společnosti United Airlines

Článek

Řízení letového provozu o incidentu informoval pilot ve 22:40. Zelený paprsek vycházející z oblasti Frýdlantského výběžku ho ve výšce 11 kilometrů oslnil, ale pilot bez vážnějších následků pokračoval v letové trase.

„Pracovníci letového provozu pak informaci předali policistům, kteří na místo okamžitě vyjeli a požádali o pomoc také policejní vrtulník z Prahy,“ informovala policejní mluvčí Ludmila Knopová. Nikoho však nenašli. Podle policie mohl zdroj světla pocházet také ze sousední země.

Policie zároveň vyzývá občany, kteří viděli pachatele zdroje světla, aby své informace předali na linku 158.

Od února 2011 platí v ČR zákon, který zakazuje používání laserových paprsků v okolí letišť, za jejichž použití může padnout pokuta až pět miliónů korun. V okolí letišť existuje také ochranná zóna, ve které se zakazuje například výstavba budov nebo používání nebezpečných světel či vedení vysokého napětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám