Hlavní obsah

Pětiletou dívku uštkla na procházce zmije

– RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

Zmije uštkla ve středu dopoledne teprve pětiletou dívku z mateřské školy v Orlickém Záhoří u Rychnova nad Kněžnou. Had dívku kousl do ruky, vrtulník záchranářů ji převezl do nemocnice v Hradci Králové. Dívka není v ohrožení života. Vše se odehrálo při procházce centrem města.

Článek

"Učitelka mateřské školy šla s dětmi na procházku. Dívka nešťastnou náhodou spadla rukou přímo na hada, který ji uštknul," řekl starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler.

Neštěstí stalo na cestě nedaleko místního statku, kam děti ze školy chodily na procházky pravidelně. "Byla to nešťastná náhoda, po tomto neštěstí budeme při vycházkách ještě opatrnější," řekla ředitelka Mateřské a Základní školy v Orlickém Záhoří Dana Honsová.

Přemnožené zmije jsou dlouhodobý problém

Poté co dívku had kousl, učitelka přivolala záchranáře a poskytla dívce první pomoc. "Vrtulník byl na místě za přibližně deset minut a dívka je ve stabilizovaném stavu," řekla Honsová.

Podle starosty Špinlera jsou zmije v Orlickém Záhoří přemnožené již několik let. "Objevují se všude. Na dětském hřišti, pískovišti, stalo se, že je lidé objevili i v objektech. Snažíme se se Správou Chráněné krajinné oblasti Orlické hory najít nějaké řešení, protože tento stav je neúnosný," řekl Špinler.

Každoroční odchyt specialistou

Do obce již nyní dvakrát ročně přijíždí specialista, který provádí odchyt jedovatých plazů. "Každoročně odváží několik desítek hadů, které vypouští zpět do volné přírody v Orlických horách," řekl Špinler.

Podle starosty neexistuje přesná statistika kolik lidí zmije v Orlickém Záhoří ročně napadnou. "O problému bude určitě jednat zastupitelstvo, je to nebezpečí pro obyvatele obce i návštěvníky. Je potřeba najít rozumné řešení," řekl Špinler.

Jako první pomoc na zmijí uštknutí se už nedoporučuje místo zaškrcovat. Stačí ránu sterilně překrýt, chladit, část těla kolem rány znehybnit. Uštknutou končetinu je dobré zvednout nad úroveň srdce, postiženého ponechat v klidu a zavolat záchrannou službu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám