Hlavní obsah

Pětadvacet obžalovaných míří před soud kvůli fingovaným bouračkám

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělník

Jedna z největších polistopadových kauz s fingovanými dopravními nehodami, do níž je zapleteno téměř dvě stě lidí včetně 14 policistů, bude mít brzy první hmatatelné výsledky. Před Okresním soudem v Mělníku má stanout prvních 25 obžalovaných, zodpovídat se budou z 22 různých trestných činů.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vidina snadného výdělku zlákala ke spolupráci na podvodech desítky lidí. Jednoho z nich například oslovil neznámý muž v kladenské restauraci a nabídl mu 12 tisíc korun za každou nehodu s vozem, který na něj organizátoři přihlásí.

Opel Astra poprvé „naboural“ do stromu ve Slaném, řidič podle dohody zavolal policii a sepsal protokol. Hned po odjezdu policie se objevil původní agitátor, vyplatil slíbené peníze a odvezl řidiče domů s tím, že už je dohodnuta další nehoda. Čelní střet opelu s VW Golf už ale pojišťovna pachatelům neuvěřila.

„Znalecký posudek odhalil, že poškození na opelu jsou dvojí – z této dopravní nehody, ale ještě z nějaké předcházející, kde v místě deformace již byla koroze,“ vysvětlila Právu mluvčí České pojišťovny Dagmar Koutská.

Právě pojišťovny, které kvůli podvodům přicházely o desítky miliónů korun, měly na odhalení celé sítě velký podíl.

„K nehodám docházelo často pouhých několik měsíců od sjednání pojištění, některé vozy byly skutečně nabourány nebo spíš „dobourány“, jiné byly pouze na místo nehody již poškozené přistaveny. Průměrná škoda se pohybovala mezi 100 až 200 tisíci korunami,“ popsala mluvčí nesrovnalosti, které nakonec přivedly na stopu podvodům nejen pojišťovny, ale i policii.

Do soudní síně se nevejdou

O práci detektivů a posudky znalců se opírala i další z podvedených pojišťoven Allianz. „Auta se srážela na křižovatkách, nedávala si přednost, někdy do sebe narazila i čelně, ale pokaždé jsme zjistili, že ve skutečnosti se taková bouračka prostě odehrát nemohla,“ sdělil Právu mluvčí Allianz pojišťovny Václav Bálek.

Policie z různých trestných činů obvinila jen do října 171 lidí, čtrnáct z nich jsou policisté. Způsobená škoda šplhá ke 30 miliónům korun.

Už s první várkou 25 obžalovaných má však Okresní soud v Mělníku potíže. „Zatím jednáme s Vrchním soudem a Krajským soudem v Praze o zapůjčení dostatečně velké soudní síně. U nás prostor k projednání případu s tolika obžalovanými prostě nemáme,“ řekla Právu mluvčí mělnického soudu Eva Všetečková.

Podle krajského státního zástupce Martina Staňka se kromě mělnického procesu blíží k soudnímu projednání i případy dalších dvou skupin odhalených v rámci policejní akce Užovka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám