Hlavní obsah

Pět dětí naplánovalo vraždu stařenky, zjistila policie

Právo, Novinky, Vladimír Fořt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RYCHNOV

Policejní vyšetřování brutální vraždy 81leté ženy z Olešnice na Rychnovsku ukázalo, že se hrůzného činu 12. srpna letošního roku účastnilo celkem pět dětí mladších patnácti let a jeden mladistvý. "Nejmladšímu bylo 11 let," informovala Novinky Lenka Klouzová z východočeské policie. Dalším podezřelým je 34letý otec dvou z podezřelých dětí.

Článek

Policie v úterý ráno nejdříve uvedla, že se na vraždě podílelo osm lidí, v poledne ale informace upřesnila na sedm lidí.

Minulý týden se k ubodání stařenky přiznal pouze 12letý hoch. Vypověděl, že měl vztek, protože ho žena nenechala v domku přespat. Pomstil se jí tím, že vzal do ruky nůžky a začal bodat. Už dalším vyšetřováním však policie zjistila šokující informace, které berou dech.

Na vraždě 81leté ženy se podle policie předem domluvilo několik dětí, mimo jiné čtyři chovanci ústavů z východních Čech. Kluci na policii vypověděli, že hrůzný čin předem naplánovali. "Jeden z nich dal ostatním tip, kde by mohly být peníze. Požádali otce dvou z nich, aby je na místo dovezl osobním vozidlem, což se také stalo," sdělila Klouzová.

Muž s automobilem zastavil asi 300 metrů od domu a vyčkal návratu dětí. Žena však nechtěla dětem peníze dát a začala se bránit, a tak ji napadli a poté ubodali nůžkami. "Z domku poškozené následně odcizili finanční hotovost, v částce několika stovek korun," řekla mluvčí.

Otec naváděl k vraždě

Z místa činu odjeli již zmíněným přistaveným vozidlem, upřesnila. Řidič auta byl policií v noci z pondělí na úterý zadržen a umístěn v policejní cele, kde čeká na zahájení trestního stíhání.

"Měl je i poučit, že pokud by došlo k problémům, tak nechť neváhají a důchodkyni zabijí," řekl Právu o roli otce v případu zástupce rychnovského policejního ředitele Zdeněk Hlaváček.

Těžce zraněnou ženu nalezl v tratolišti krve její dvaatřicetiletý synovec. Tetu nechal okamžitě transportovat do nemocnice, kde ovšem po pěti dnech na následky zranění zemřela.

Nechápou ani zkušení kriminalisté

"Policisté dokončili výslechy, všichni se k činu doznali," řekla Novinkám Klouzová s tím, že ona ani starší kolegové se s podobným případem nikdy nesetkali. "I ti nejzkušenější kriminalisté nad případem kroutili nevěřícně hlavou," dodala Klouzová.

Chlapci byli umístěni do ústavu v rámci ČR. Děti do 15 let se trestního stíhání nemusejí obávat, i tak ale o jejich osudu rozhodne soud.

Podle psychologa Václava Mertina záleží v celém případu na tom, jako roli hrál čtyřiatřicetiletý otec dvou z útočníků, který byl spolupachatelem. "On mohl být spolupachatelem, že o tom věděl a neoznámil to, ale mohl je také pobízet. Třeba i tím, že tu paní před nimi pomlouval. Dospělý do toho vždy vnáší úplně jiný prvek, dospělý je pro takhle velké kluky vždy autorita," řekl ČTK.

V případě, že mužova role nebyla velká, mohlo mít svou váhu i to, že chlapců bylo více. "Vnáší to prvek party a sociálních vztahů, parta udělá něco, na co sám by si člověk netroufl. Ten případ byl věrohodný i s jedním pachatelem, takhle je to ale věrohodnější. Jeden něco plácne, někdo to rozvine, a někdo se přidá, aby nevypadal jako srab," dodal Mertin.

Reklama

Související témata:

Související články

Stařenku měl ubodat 12letý uprchlík

Policisté podezírají ještě 12letého chovance výchovného ústavu z brutální vraždy 81leté stařenky z Rychnovska. Podle vyšetřovatelů mladík ženu ubodal nůžkami,...

Výběr článků

Načítám