Hlavní obsah

Pes zabiják rozdělil vesnici na dva tábory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SVATOŇOVICE

Na dva znepřátelené tábory se rozdělili obyvatelé Svatoňovic na Opavsku, kde německý ovčák Rocky minulý týden na povel svého pána zabil čtyřiačtyřicetiletého muže. Část obyvatel se zvířete zastává. Mnohem silnější skupina požaduje, aby pes nežil ve vesnici. Někteří dokonce chtějí, aby byl utracen.

Článek

"Mám z něho hrůzu. Bydlím kousek od zahrady, kde nyní je, a slyším ho štěkat. Psy mám ráda, ale tomuhle už nevěřím. Byla bych klidnější, kdyby tady už nebyl," svěřila se ČTK důchodkyně Anna Kuricová.

"Ten pejsek za nic nemůže. Určitě se časem naučí i jiné povely a na ten smrtící zapomene," řekla dnes ČTK pracovnice obecního úřadu. Souhlasí s tím, že není dobré, aby pes v obci zůstal. "Lidé z něj mají strach. Vždy se může najít nějaký opilec, který na něj bude pokřikovat. Nikdo neví, co dalšího se pak může stát," doplnila žena s tím, že touto otázkou se v pondělí zabývali i zastupitelé.

"Taky jsem už slyšela o nějaké petici požadující utracení. To ale není pravda. Lidé jen mají strach. Pejsek bude žít," řekla.

Utratit ho je nesmysl, míní policista 

O téměř dvouletého německého ovčáka se těsně po události staral Petr Valový, který pracuje u městské policie v nedalekém Budišově nad Budišovkou. "Nyní už žije na pozemku mé matky, kde se o něj stará bratr majitele. Postavil mu boudu a pevnou ohradu," řekl ČTK.

Také Valový odmítá utracení. "Je to nesmysl. Už se mi ozvalo téměř deset lidí, kteří o Rockyho mají zájem. Někteří jsou skuteční profesionálové, kteří se výcvikem psů zabývají dlouhá léta."

Rocky zřejmě půjde k policii

Doplnil, že o dalším osudu psa je téměř rozhodnuto. "Může existovat deset petičních akcí. Rocky stále patří majiteli, který je ve vazbě, a jeho rodině. S tím nic neudělají. Navíc si jej v nejbližších dnech vezme kolega z bruntálské městské policie. Kynologii se věnuje už 20 let," řekl Valový.

Také souhlasí s tím, aby Rocky ze Svatoňovic odešel a lidé zapomněli. "Určitě by se našel někdo, kdo by se ho pokusil otrávit. Dříve či později," míní.

Doplnil, že ani dosavadní život pes neměl jednoduchý. "Ještě jako štěně prodělal otravu. Někdo z kumpánů majitele jej otrávil. Léčil se více než měsíc a dodnes má následky. Pro výcvik se ale hodí," uvedl Valový.

Pes zabíjel na povel

Incident, z něhož se vesnice ještě nevzpamatovala, se odehrál 18. ledna na zahradě a v kuchyni domku, kde spolu oba muži žili a často popíjeli alkohol. "Psa majitel na známého poštval se slovy: Rocky, vem si ho!," uvedla policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková. Německý ovčák se na muže vrhnul. "Způsobil mu řadu povrchových poranění a hluboké kousnutí na hlavě, na rukou i nohou," popsala zranění mluvčí. Napadený na místě vykrvácel. Policie majitele psa zatkla a obvinila z ublížení na zdraví s následkem smrti.

Reklama

Související články

Pes zabíjel na rozkaz pána

Se slovy "Rocky, vem si ho" poštval dvaačtyřicetiletý recidivista ve Svatoňovicích na severu Moravy svého německého ovčáka na o dva roky staršího souseda. Pes...

Výběr článků

Načítám