Hlavní obsah

Pes uštval v Krkonoších jelena, tvrdí ochranáři

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špindlerův Mlýn

Statného desateráka měl v pátek před Špindlerovým Mlýnem uštvat zaběhnutý pes. Zvíře údajně pronásledované huskym spadlo ze zhruba pětimetrové zdi na silnici do krkonošského střediska a na místě uhynulo.

Foto: KRNAP

Mrtvý jelen před Špindlerovým Mlýnem

Článek

Událost se odehrála v pátek v táhlé zatáčce přezdívané Studené koleno, kde silnici podél Labe lemuje zhruba stometrová opěrná zeď.

„Svědci viděli běžet huskyho s postrojem směrem ke Špindlerovu Mlýnu a mrtvého jelena při krajnici, tak si to dali dohromady. Místo jsme okamžitě v celé šíři prohledali. Po psovi už nebylo ani památky. Případ jsme předali státní policii,“ popsal strážník špindlerovské městské policie Jaroslav Poláček.

Střet jelena s autem policisté vylučují. „Zranění zvířete to zcela určitě vyvracejí. Jelen měl poraněnou hlavu a zlámaný jeden z parohů, což dosvědčuje pád z opěrné zdi. Nikde kolem ani na jeho těle nebyly stopy po automobilu,“ tvrdí strážník.

Auto srazilo na Českolipsku vlka, zvíře uhynulo a bude z něj exponát

Krimi

Tělo jelena si odvezli strážci Krkonošského národního parku (KRNAP). I oni se kloní k verzi, že zvíře uštval volně pobíhající pes. „Případ opět rozvířil diskusi nad pohybem psů po území národním parku. Na polské straně KRNAP pes musí být přímo na vodítku. Na české straně hor není vodítko nutné, pes ale musí být pod kontrolou svého pána,“ argumentují ochranáři.

Majiteli psa, pokud se prokáže jeho podíl na jelenově smrti, hrozí náhrada škody vyčíslená na 70 tisíc korun a pokuta.

„Registrujeme v Krkonoších řadu konfliktů mezi majiteli psů a ostatními turisty, případně jejich útoky na divoká i hospodářská zvířata. Stejně tak zvěř je volným pobíháním psů značně stresována,“ podotkl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Reklama

Výběr článků

Načítám