Hlavní obsah

Personální agentura je podezřelá z nátlaku na běženkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřují praktiky personální agentury Nazar-Invest, která působí v Holýšově na jižním Plzeňsku. Zjišťují, zda vyhrožovala ukrajinským uprchlicím a nutila je podepsat nevýhodnou pracovní smlouvu. Na případ upozornila organizace Člověk v tísni, jež běženkyním pomáhala. Jednatel agentury Alexandr Brejcha považuje záležitost za útok na jeho firmu.

Foto: Mapy.cz

Sídlo NCOZ v Praze

Článek

Podle ředitele plzeňské pobočky Člověka v tísni Jakuba Palečka si uprchlice stěžovaly na nevyhovující podmínky na ubytovně v Holýšově i nekalé prakticky týkající se zaměstnání ze strany Nazar-Investu.

Důkazy předali policii

„Hlavní problém spočívá v tom, že zástupci agentury nutili ženy, aby podepsaly pracovní smlouvu. Vyhrožovali jim, že pokud to neudělají, vyhodí je z ubytovny, že budou vyhoštěny z České republiky,“ řekl.

Paleček a jeho kolegové shromáždili svědectví osmi Ukrajinek. Některé z nich vypověděly, že pokoje byly malé, špinavé, vlhké zdi pokryté plísní. Společné toalety podle nich zapáchaly, v prostorách se ženy necítily bezpečně. „Řekli nám, že budeme pracovat za hodinovou sazbu sto korun. Pokud budeme pracovat dobře, dostaneme sto třicet korun. Nic víc nám k tomu nesdělili,“ uvedla jedna z běženkyň.

Ukrajinská rodina zaplatila muži v Praze dva nájmy. O peníze přišla, bydlení nemá

Krimi

Ona i další ženy údajně musely okamžitě odevzdat své doklady. Když to odmítly, následovalo vyhrožování. „Zástupci agentury se navíc zaštiťovali tím, že mají smlouvu s Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině. Máme důkazy o tom, že se k těmto praktikám přiznali. Už jsme je předali na policii,“ dodal Paleček.

„Je to snůška lží“

Mluvčí NCOZ Iva Knolová potvrdila, že se případem zabývají. „V tuto chvíli jsme na úplném začátku. Musíme nejdříve vyslechnout všechny svědky, což bude otázka na několik týdnů,“ doplnila.

Jednatel Nazar-Investu Alexandr Brejcha celou záležitost považuje za útok na jejich společnost. „Je to snůška lží. Není pravda, že bychom někoho vydírali. Velmi rychle jsme vybudovali pro Ukrajince hezké zázemí. Investovali jsme více než milion korun a nikdo nám neřekl ani děkuji. Naopak teď jsme kvůli tomu ještě perzekvováni,“ zdůraznil.

Ukrajincům slibují výhody, pak je okradou

Domácí

Včera také zamířil za plzeňským hejtmanem, aby spolu situaci probrali. „Zvažujeme trestní oznámení na autorku textu, která informace zveřejnila na webových stránkách Člověka v tísni,“ uzavřel Brejcha.

Hejtman Rudolf Špoták (Piráti) podotkl, že je důležité ctít presumpci neviny. „Pokud se ale vyskytnou vážné pochybnosti a ukáže se, že agentura porušila zákon, smlouvu s ní samozřejmě hned rozvážeme. Pak bychom museli hledat alternativní ubytování pro zhruba dvě stě lidí, kteří v Holýšově bydlí, což bude velký problém,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám