Hlavní obsah

„Perníkový táta” z jižní Moravy dovařil

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

Třiačtyřicetiletý muž z Hodonínska osm let vyráběl drogy ve velkém, než spadla klec. Výrobce pervitinu, který za svou „kariéru“ navařil minimálně dvacet kilogramů této drogy a stal se legendou, skončil ve vazbě. Obvinění jsou i jeho komplicové, včetně syna majitele firmy na vzduchotechniku. V otcově podniku vybavil varnu. Všem hrozí až desetileté vězení.

Varna se ukrývala ve sklepě firmy na výrobu klimatizací.Video: Policie ČR

 
Článek

„Pachatel byl legendou. Pátrali po něm policisté řadu let, ale nikdo nevěděl, kde se skrývá. Řadu let byl v pátrání, od roku 2004 do roku 2012 dokonce nepřetržitě. Figuroval v kauze LTO (lehké topné oleje – pozn. red.), ukrýval se ale, než byly jeho skutky amnestovány nebo promlčeny,“ řekl kriminalista hodonínského Toxi týmu. Až si v roce 2013 vyřídil nové doklady, dostali se policisté k jeho současné podobě. Chyběly ale důkazy, že by byl zapletený v trestné činnosti.

„Zjistili jsme, že máme na našem území pervitin, ve velkém distribuovaný mužem a ženou. Nemalou část drogy prodávali i na Hodonínsku,“ řekl kriminalista Martin Doležal z uherskohradišťského územního odboru policie. Případ tak policisté šetřili společně a od začátku roku až do zajištění skupiny v polovině září.

„Byla to hodně náročná práce, byl extrémně opatrný a při sebemenším podezření měnil místo. Bydlení i auta měl přihlášené na jiné osoby a telefon téměř nepoužíval. Místo bydliště i byt měl pod dohledem kamer,“ řekl kriminalista uherskohradišťského Toxi týmu.

Za šest hodin čtvrt kila drogy

Výrobnu drog si muž zřídil v podniku na výrobu klimatizací na Kroměřížsku. Majitel firmy nic nevěděl, jeho syn ale ano a do sklepa budovy dokonce instaloval odsávání výparů. Varna ale byla stále připravená k případné změně místa, výrobce dokonce, když neměl jistotu, několikrát drogu vyrobil v chatě v lese. Obvykle ale jednou měsíčně docházel do firmy a v době provozu ve sklepě vařil drogy.

Foto: Policie ČR

V mrazáku svého bytu podezřelý ukrýval 110 gramů pervitinu.

Za šest hodin vyrobil zhruba čtvrt kilogramu velmi kvalitního pervitinu. „Za osm let vyrobil nejméně dvacet kilogramů drogy, kterou prodával levně, sedm set korun za gram. Překupníci ji šířili dál, ředili koncentraci. Inkasovali 1500 korun za gram,“ uvedl kriminalista Štěpán Prygl z hodonínského územního odboru policie.

Za dvacet let legendou

Pro materiál výrobce drog zajížděl do Polska, kde mu lékárnice prodávala léky s obsahem metamfetaminu již vyloupané z balení, odvážel si tak jen tablety v sáčku. Jezdili dvěma auty, první zjišťovalo volnost trasy, aby ani náhodně nenatrefili na policejní hlídku. Ani to ale nakonec nepomohlo, v rukou policie skončil i distributorský pár, syn majitele firmy i výrobce. V mrazáku jeho bytu policisté zajistili mezi potravinami 110 gramů pervitinu.

Muže zadržení překvapilo. V devadesátých letech byl trestán za krádež, v kriminální sféře se pak pohyboval přes dvacet let jako nepolapitelná legenda. U výslechu příliš nespolupracoval. „Před soudcem, který rozhodoval o vzetí do vazby, ale řekl, že jeho trestná činnost koresponduje s tím, co je popsáno ve sdělení obvinění,“ řekl Prygl. Konečné slovo tak bude mít soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám