Hlavní obsah

Peníze z bratrovy firmy si poslal na svůj účet, podle soudu to podvod nebyl

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Okresní soud v Ostravě ve čtvrtek zprostil obžaloby člena zastupitelstva městského obvodu Slezská Ostrava Igora Touta, který měl před třemi lety připravit firmu svého bratra o více než milión korun. Skutek se podle soudu sice stal, nejde ale o trestný čin.

Foto: Aleš Honus, Právo

Igor Tout u soudu

Článek

Igor Tout se od počátku hájil tím, že si peníze nechal na svůj osobní účet poslat proto, aby za firmu, ve které spolu s bratrem působil, zaplatil dluhy.

Zastupitel zvolený za Věci veřejné, byl již před více než dvaceti lety odsouzen za loupež, což nyní u soudu sám přiznal. Nynější obvinění z podvodu ale od počátku popíral a soud mu nakonec uvěřil.

Z důvodu lepšího zdanění jsme podnikali na fyzickou osobu mého bratra.
Igor Tout

Igor Tout pracoval jako zaměstnanec ve firmě svého bratra Rogera Touta, která do českých a slovenských lázní vozí prominentní pacienty z arabských zemí. Podle obžaloby si v roce 2009 nechal neoprávněně poslat na svůj osobní účet peníze od velvyslanectví Saúdské Arábie za pobyt bývalého člena osobní ochranky saúdskoarabského krále.

Igor Tout ale svou vinu popíral. Na tom, že si peníze za pobyt jednoho z klientů nechá poslat na svůj účet, byl podle svých slov s bratrem dohodnutý. „Nešlo o žádné obohacení, jak stojí v obžalobě. Ty peníze jsem použil na úhradu našich závazků,“ hájil se obžalovaný komunální politik.

Skutek se stal, to je zcela zřejmé, ale nenaplňuje znaky trestného činu.
soudkyně

„Od počátku bylo naše podnikání koncipováno jako rodinná firma a jen z důvodu lepšího zdanění jsme podnikali na fyzickou osobu mého bratra,“ řekl s tím, že o zisk se pak členové rodiny rovným dílem dělili.

Celou kauzu podle svých slov považuje Igor Tout za pomstu ze strany bratra. „Když nám zemřel otec, bratr mně a matce oznámil, že firmu povede podle svých představ. Řekl, že buď podepíšeme papír, že nebudeme podnikat v oboru a nebudeme mu konkurovat, anebo nás zničí. Rozešli jsme se ve zlém,“ dodal Tout. Když si pak založil svou vlastní firmu, bratr podle něj splnil své výhrůžky. „Zjistil, že ta platba je vhodná k tomu, aby mi udělal problém,“ řekl Igor Tout.

O penězích rozhodovali oba bratři

Soudkyně Monika Zubková nakonec verzi, kterou předestřel bratr obžalovaného, neuvěřila, a přiklonila se na stranu Igora Touta. „Ve firmě sice všechno nebylo tak, jak být mělo, ale praxe byla taková, že o penězích rozhodovali oba bratři,“ řekla.

„Skutek se stal, to je zcela zřejmé, ale nenaplňuje znaky trestného činu podvodu,“ dodala soudkyně. Rozsudek ale zatím není pravomocný, státní zástupce si proti němu okamžitě podal odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám