Hlavní obsah

Peníze na provoz školy šly zřejmě řediteli do kapsy

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOM U TACHOVA

Děti ze Základní školy v Lomu u Tachova mohou přijít o svého oblíbeného ředitele a učitele v jedné osobě. Pětatřicetiletého Pavla Svobodu dočasně odvolal starosta obce pro podezření, že desítky tisíc korun určených na provoz školy skončily v jeho kapse.

Článek

Pokud se to prokáže, hrozí Svobodovi okamžité vyhazov a kriminál. Vedení radnice případ předalo policii. "Zahájili jsme šetření pro trestný čin zpronevěry," potvrdil Právu tachovský policejní ředitel Jaromír Kníže s tím, že vyšetřování je teprve na začátku. Podle něho úřad zatím vyčíslil škodu na 99 tisíc korun. Starosta Lomu Jiří Diart (nezávislý) řekl, že se na finanční čachry přišlo náhodou.

"Namátkovou kontrolou jsme zjistili že jsou v účetnictví školy závažné nesrovnalosti. Okamžitě jsme o tom informovali kriminálku," uvedl první muž obce. Podle jiného zdroje z obecního úřadu přišla účetní na to, že jsou zfalšované údaje ve výpisech z bankovních účtů, které ředitel školy předkládal. "Zastupitelstvo si ho pozvalo, aby to vysvětlil. On se k nepravostem přiznal a řekl, že peníze potřeboval údajně na to, aby mohl zaplatit neznámým vyděračům, kteří mu prý hrozili únosem syna," uvedl zdroj.

Podle starosty byl Svoboda ve funkci dva roky. Jako rozvedený přišel z Moravy a v Lomu bydlí se svoji družkou. "Dokud se celá záležitost nevyjasní, pověřil jsem dočasně řízením školy ředitelku mateřské školy Pan Svoboda může ale dál učit. Děti ho mají rády a ani žádnou stížnost od rodičů jsme na něho nikdy nedostali," uzavřel starosta.

Odvolaného ředitele se ve středu nepodařilo zastihnout. Jediná telefonní linka do školy, kde Svoboda podle starousedlíků prý i bydlí, byla zrušena. Rodiče žáků jsou z aféry v šoku. "Povídá se, že zpronevěřil velké peníze, že ho čeká soud, a že má jít úplně pryč. Je to škoda, že skončí. Děti ho zbožňovaly. Byl aktivní i mimo školu, děti bral do různých kroužků ," řekla matka jedné ze školaček.

Reklama

Výběr článků

Načítám