Hlavní obsah

Pekárna podle obžaloby čerpala dotace na fiktivní školení. Vedení prý nemělo na software

Plzeň

Pro zajištění modernizace výroby nutně potřeboval nový počítačový systém za miliony, ale peníze na něj neměl. Tak měl majitel pekárny z jižních Čech Roman Polanský podle obžaloby zapojit svoji firmu do podvodného projektu fiktivního školení zaměstnanců, jehož účelem bylo vylákat evropské dotace. Případ začal v pondělí rozplétat Krajský soud v Plzni.

Obžalovaní u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Na neoprávněném vyplacení půldruhého milionu korun z Evropského sociálního fondu v průběhu let 2016 až 2019 se podle státního zástupce podílelo osm obžalovaných a tři firmy.

„Obžalovaní využili projektů určených na dotování vzdělávacích programů zaměstnanců ke zvýšení jejich odborné způsobilosti,“ uvedl státní zástupce Pavel Hajný.

O muže zlomili baseballovou pálku. Bratři z Plzeňska dostali 8,5 roku

Krimi

Ze spisu vyplývá, že firma Polanských, s. r. o., ve které v té době pracovalo přes 110 lidí, vytvářela fiktivní prezenční listiny o školení svých zaměstnanců a následně je dokládala k žádostem o dotace. Po obdržení peněz vyplácela odměny zástupcům těch firem, kteří papírově figurovali jako školitelé. Další obžalovaní zase měli minimalizovat riziko kontroly ze strany poskytovatele dotace.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaní před soudem

„Všichni obžalovaní věděli, že školicí kurzy neproběhly a že vytvořená dokumentace k žádosti o čerpání dotace je nepravdivá,“ upozornil Hajný.

Sám Polanský před soudem přiznal, že školení byla „nastrojená“. Podle jeho slov to však byl jediný způsob, jak si opatřit peníze na nákup nového počítačového programu, na jehož pořízení samostatně nebylo možné dotaci získat.

„S myšlenkou dotací na školení přišel můj známý Stanislav Šlehofer a já souhlasil. Připravil projekt a jménem naší firmy podal žádost o dotaci. Vyznal se v potřebné administrativě, což v mých silách nebylo. Ujistil nás, že tento program není ze strany poskytovatele dotace příliš kontrolován,“ dodal Polanský.

Reklama

Výběr článků

Načítám