Hlavní obsah

Pedagog Hradní stráže žádá obnovu procesu

– PRAHA
Právo, Lenka Kadeřávková

Bývalý výchovný a sociální poradce Hradní stráže Miloš Topolovský ve čtvrtek přesvědčoval obvodní soudce z Prahy 1, aby znovu otevřeli jeho proces. Tvrdil, že vojína, za jehož orální znásilnění byl odsouzen, viděl prvně až u soudu. Prohlašoval rovněž, že další svědci mohou potvrdit jeho nevinu a žádal vyslechnout i sexuologa kvůli dalším nesrovnalostem.

Foto: archiv zoo Děčín
Článek

Topolovský byl před více než rokem pravomocně odsouzen za to, že předloni ve své kanceláři opil vojáka Vladimíra S. tak, že usnul. Když se tento mladík probudil, Topolovský s ním prováděl orální sex. Trestní senát za to šestatřicetiletému muži vyměřil dvouletý trest s podmíněným odkladem na čtyři léta. Topolovský byl zároveň zproštěn obžaloby ze znásilnění dalších tří vojáků základní služby a dvou dalších pokusů o totéž a i jiných skutků.

Bývalý poradce byl odsouzen především na základě výpovědi vojína Vladimíra S., jehož věrohodnost Topolovský značně zpochybnil. Svědek si nepamatoval přesné datum ani den týdne údajného znásilnění, sám měl na vojně kázeňské problémy a na policii se přihlásil se značným zpožděním, připomněl.

"Taky tvrdil, že měl tehdy erekci. Ať se k tomu vyjádří znalec, jestli je to možné po vypití půl litru vodky během dvou hodin," rozčiloval se Topolovský, podle kterého je celý případ tvrzením proti tvrzení.

Na potvrzení své verze navrhl soudu kromě sexuologa vyslechnout jiného vojína a také kněze Hradní stráže. Soud rovněž předvolal zmíněného vojína, ten se ovšem bez omluvy nedostavil. Soudkyně Dana Šindelářová mu za to vyměřila pětitisícovou pokutu s tím, že k příštímu jednání v listopadu jej předvede policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám