Hlavní obsah

Pašeráci Hanykovics a Novotný mohou být za pár let volní

Právo, vac, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Už za dva roky by se mohl Radek Hanykovics, odsouzený původně thajským soudem za pašování heroinu na padesát let vězení, ocitnout na svobodě. Jeho kolega Emil Novotný pak má šanci opustit valdickou věznici o šest let později.

Foto: SMSH Severozápad

Pečecký turnaj – táhlový hokej Chemoplast

Článek

Na oba muže se totiž znovu usmálo štěstí - milost thajského krále jim již podruhé zkrátila tresty. Ta první ubrala z Novotného trestu jednu sedminu, z Hanykovicsova pak polovinu.

Jak potvrdil včera Právu z Bangkoku náš velvyslanec Jiří Šitler, na oba se vztahuje všeobecná amnestie, která byla v Thajsku vyhlášena loni v srpnu při příležitosti 72. narozenin královny. "U jednoho činilo snížení trestu sedm let a dva měsíce, u druhého čtyři roky a dva měsíce," uvedl Šitler.

Jak dodal, thajská strana tyto údaje potvrdila zatím neoficiálně, protože amnestie se týká velkého počtu osob a rozeslání všech informací bude ještě nějakou dobu trvat.

"V zásadě jde o to, že rozhodnutí putuje z královského paláce přes různé kompetentní úřady až na ministerstvo zahraničí, odkud pak míří na ambasády. Administrativa se navíc mohla zdržet i kvůli přírodní katastrofě tsunami, která nyní úřady plně zaměstnává." "Jakmile ale dostaneme oficiální potvrzení amnestie, samozřejmě ihned o něm budeme Prahu informovat," poznamenal ambasador.

Mohou je pustit po půlce

Novotného chytili na bangkockém letišti 4. března 1995 s 5,6 kilogramu heroinu, Hanykovics byl zadržen na stejném letišti 1. března 1996 s 2,2 kilogramu téže drogy. Po obou amnestiích se Hanykovicsovi celková délka trestu sníží na 20 let a 10 měsíců, Novotnému pak na 35 let, 8 měsíců a 13 dní.

Na svobodu by se ale mohli dostat již po odpykání poloviny těchto trestů. Česko-thajská smlouva totiž dovoluje, že mohou být podmínečně propuštěni. Hanykovics by se tak mohl dostat na svobodu už v únoru 2007, Novotný v lednu 2013. V této smlouvě je také zakotveno, že se na ně vztahuje milost či amnestie jak thajského krále, tak českého prezidenta.

Oba muži se vrátili do Česka loni v lednu. Poté, co prošli karanténou ve vězeňské nemocnici v Brně-Bohunicích, české soudy potvrdily jejich vysoké tresty a zároveň určily, do jakého typu věznice půjdou. Od té doby jsou oba ve vězení ve Valdicích, kde žijí na stejné chodbě, ne však ve stejné cele.

Jejich nadějí na ještě dřívější odchod na svobodu nadále zůstává milost od českého prezidenta Václava Klause, o kterou ho oba požádali.

Reklama

Související články

Pašeráci z Thajska byli v karanténě rozděleni

Dva čeští pašeráci heroinu, kteří byli v úterý po letech převezeni z thajského vězení do České republiky, strávili první noc v brněnské vazební věznici. Emil...

Pašeráka drog z Thajska hájí Tomáš Sokol

Obhájcem Emila Novotného, který byl spolu s Radkem Hanykovicsem převezen v úterý z thajského vězení do České republiky, je známý pražský advokát Tomáš Sokol....

Výběr článků

Načítám