Hlavní obsah

Pasáci legalizovali pobyty prostitutek přes podplaceného policistu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V desítkách, možná i ve stovkách případů se podařilo organizovaným gangům pasáků legalizovat pobyty zahraničních prostitutek v České republice. Vyřizovat jim potřebné dokumenty s úředním razítkem měl policista z oddělení cizinecké policie v Rakovníku , kterému ještě pomáhal soukromý lékař. Policista za to měl od organizátorů prostituce brát peníze.

Článek

Oba jsou trestně stíháni, potvrdili ve středu Právu pražský státní zástupce Zdeněk Čermák a mluvčí Útvaru pro boj s organizovaným zločinem Blanka Kosinová.

Dnes již bývalý policista v rozporu s předpisy prodlužoval krátkodobé pobyty prostitutkám ze zemí bývalého socialistického bloku, které přicestovaly do Čech na turistická víza. Ty ale přímo s policistou v kontaktu nebyly. Potřebné doklady jim vyřizovali jejich pasáci.

Systém měl fungovat následovně: prostitutky získaly těsně před uplynutím doby pobytu v ČR potvrzení od domluveného lékaře, že nejsou schopny ze zdravotních důvodů cesty zpět domů. Na základě lékařské zprávy jim měl policista pobyt prodlužovat, přičemž porušili řadu interních předpisů. Za to měl od pasáků dostávat peníze. Lékař zase vypisoval neschopenky v rozporu se skutečným zdravotním stavem dívek. "Policista byl obviněn z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku.

"Stíhán je zatím pro pětadvacet případů. Za každý měl dostat tisíc korun," upřesnil Čermák. Podle něho existuje ještě podezření, že o praktikách obviněného policisty věděl jeho nadřízený a mohl být na zločineckou skupinu rovněž napojen. "Obvinění mu zatím ale sděleno nebylo. To ještě šetří inspekce ministra vnitra," dodal Čermák.

Dostali i odstupné

Oba policisté jsou už v civilu. Sami si požádali o uvolnění ze služebního poměru a bylo jim vyhověno. Protože měli odsloužen určitý počet let, dostali všechny finanční náhrady, to znamená šest platů jednorázově a dále budou každý měsíc pobírat několikatisícový příspěvek za službu. Podezřelého lékaře podle Kosinové policisté obvinili z trestného činu účasti na zločinném spolčení, kuplířství a padělání a vystavování nepravdivých lékařských zpráv a posudků.

Jedná se už o druhý případ odhalené korupce na referátu cizinecké policie. Loni v únoru státní zástupce obvinil z přijímání miliónových úplatků dva policisty z pracoviště v Karlových Varech za to, že měli legalizovat pobyty cizinců, kteří proto nesplňovali podmínky. V souvislosti s tímto případem pak republikové vedení cizinecké policie úplně překopalo systém, jakým se doposud vyřizovali žádosti cizinců o pobyt v ČR a zároveň spustilo lavinu kontrol ve vlastních řadách.

"Během kontrol jsme nezjistili žádné další pochybení, které by nasvědčovalo korupčnímu jednání," uvedla mluvčí cizinecké a pohraniční policie Taťána Muselová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám