Hlavní obsah

Parašutistovi se při seskoku v Chrudimi neotevřel padák

Právo, Novinky, ČTK, dan, pno, vm, ren
CHRUDIM
Aktualizováno

Na letišti v Chrudimi zahynul ve středu ve 14:30 při cvičném seskoku vojenský parašutista. Informaci o neštěstí potvrdila Novinkám mluvčí chrudimské policie Věra Hamáčková. Vojákovi, který byl členem chrudimské posádky, se neotevřel padák.

Článek

Obětí je 30 letý nadrotmistr L. S., řekla Právu Mira Tžebická z generálního štábu. Příčiny tragédie vyšetřuje vojenská komise i policisté.

Stalo se to při vojskových zkouškách nového typu padáku OVP 80.08, řekla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Skákala celá skupina parašutistů, ale vojákovi, který je podle našich informací zkušený parašutista z chrudimské posádky, se neotevřel padák a spadl asi ze 700 metrů.

Podle předběžných informací bude nejspíš příčinou nehody závada na padáku, nelze však vyloučit ani selhání lidského faktoru.

"Nechtěl bych spekulovat, zda to byla závada padáku nebo selhání lidského faktoru. To nám ukáže až vyšetřování vojenské policie. Nyní musíme vše oznámit rodině," řekl velitel 43. výsadkového motorizovaného praporu v Chrudimi Zdeněk Kolář.

foto: Mapy.cz/Novinky.cz

“Veškeré okolnosti nehody nyní prošetří vojenská vyšetřovací komise. Na místo dorazí i generál Vlastimil Picek,“ uvedla Jana Růžičková.

Veškerý provoz se na letišti zcela zastavil a všichni zdejší vojáci jsou smrtí svého kolegy zdrceni.

Parašutisté jsou v Chrudimi od roku 1987. Podle velitele posádky je to první vážná nehoda, která se zde při vojenském výcviku stala.

Amatérský parašutista se v Chrudimi zabil i v roce 2007. Při seskoku se čtyřiašedesátiletému muži neotevřel se mu padák, dopadl do chrudimského sídliště mezi domy a na místě zemřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám