Hlavní obsah

Parašutista seskok nepřežil

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy
Aktualizováno

Na letiště v Klatovech se v sobotu odpoledne zřítil parašutista. Dvaačtyřicetiletý muž pád sice přežil, ale o několik hodin později podlehl následkům zranění. V Klatovech už je to už druhá podobná tragédie během pouhého jednoho týdne.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Měl muž otevřený padák, ale pravděpodobně nezvládl přistávací manévr a zřítil se na zem z výšky zhruba sto metrů,“ řekla Právu policejní mluvčí Hana Štefflová. Těžce zraněného parašutistu převezl vrtulník do plzeňské fakultní nemocnice. „Zde ale v sobotu večer na následky zranění zemřel,“ dodala Štefflová.

Příčinu nehody policisté vyšetřují. „Pravděpodobně se jednalo o chybu parašutisty,“ sdělila Štefflová.

Zatímco nyní za adrenalinový sport zaplatil životem Čech, minulou sobotu 3. srpna se v Klatovech po pádu z asi třiceti metrů zranil cizinec, který po převozu do nemocnice rovněž zemřel. Podle všeho ani on nezvládl přistávací manévr.

Výběr nehod, při kterých v posledních pěti letech přišli o život parašutisté:
28. ledna 2009 - Při hromadném seskoku padákem zahynul u Chrudimi vojenský parašutista. Stalo se to při zkouškách nového typu padáku.
5. dubna 2009 - V Braňanech na Mostecku se při doskoku smrtelně zranil dvaatřicetiletý parašutista.
21. června 2009 - Při tandemovém seskoku u Mladé Boleslavi zahynuli dva parašutisté. Nehodu způsobila technická závada, která instruktorovi neumožnila odhodit hlavní padák, do něhož se poté zamotal i padák záložní.
9. srpna 2009 - Jednatřicetiletý parašutista zemřel při nehodě na letišti v Kunovicích na Uherskohradišťsku; zřejmě prováděl s padákem riskantní manévr, který nezvládl.
17. února 2010 - Při výcviku nočních seskoků zahynul v Chrudimi vojenský parašutista - neotevřel se mu hlavní padák.
25. června 2011 - Devětačtyřicetiletý parašutista se vážně zranil při exhibičním hromadném seskoku na leteckém dni na letišti Dobkov u Chotěboře. Letecky byl přepraven do nemocnice, kde zemřel.
5. května 2012 - U letiště v Plzni-Líních zahynul dvacetiletý parašutista, který se zřítil z výšky zhruba 40 až 50 metrů.
17. června 2012 - Na letišti Dlouhá Lhota na Příbramsku zemřel asi čtyřicetiletý zkušený parašutista. Pravděpodobně nezvládl manévr a zřítil se ve velké rychlosti zhruba ze 100 metrů.
21. července 2012 - Osmnáctiletý parašutista zahynul při seskoku na letišti v Líních na Plzeňsku - zemřel na následky vážných zranění při převozu do nemocnice.
3. srpna 2013 - Parašutista se zranil při přistávacím manévru v Klatovech, zemřel 4. srpna v plzeňské nemocnici.
10. srpna 2013 - Parašutista utrpěl zranění při seskoku padákem v Klatovech, zemřel později v plzeňské nemocnici.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám