Hlavní obsah

Pandemie odhalila strategické slabiny, svět je hůře předvídatelný, zjistila armádní tajná služba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za méně stabilní a hůře předvídatelný než v minulosti označuje současný svět české Vojenské zpravodajství (VZ). Armádní tajná služba ve výroční zprávě za loňský rok shledala, že planetární krize kolem koronaviru odhalila, jak vysoce je moderní globalizovaná civilizace zranitelná a mezi jednotlivými státy jsou velké rozdíly v připravenosti na podobný nebezpečný vývoj. Jednou z obecných slabin jsou podle VZ mizerné zásoby strategického zboží.

Foto: Mapy.cz

Sídlo ministerstva obrany

Článek

Vysoká závislost na dovozu strategických surovin a nedostatečné rezervy jsou podle VZ zásadní slabinou většiny zemí. Zpravodajci rovněž uvedli související přílišnou závislost na dovozu kritických komodit a podle nich také nemají státy dostatečné nástroje efektivně ovlivnit produkci soukromého sektoru.

„Zkušenosti ze zvládání pandemie přinesly nejen nové pohledy na schopnosti států čelit krizím, ale také poskytly potenciálním protivníkům cenné informace o strategických slabinách jejich rivalů,“ napsali zpravodajci ve výroční zprávě zveřejněné na webu.

VZ upozornilo také na nebezpečí spojené s dezinformacemi a propagandistickými kampaněmi, které mohou podle expertů vést i k trvalým změnám ve společnosti. „Fakta, polopravdy a cílené nepravdy se staly využívaným nástrojem a prostředkem, který zásadním způsobem ovlivňoval chování a jednání lidstva v globálním měřítku,“ zmínili zpravodajci s tím, že se manipulace s fakty stávají již nejen nástrojem vlivu, ale i zbraní.

Čeští zpravodajci hodlají vyslat do vesmíru vlastní družice

Domácí

Cílem podobných propagand je podle VZ rozvrácení hodnot dané společnosti, ztráta její rovnováhy a celkové znejistění.

„Rozvrácená společnost, která ztratila základní jistoty a jejíž segmenty mají pocit odcizení a ohrožení od vlastních spoluobčanů, se pak stává snadným terčem dalších dezinformačních kampaní,“ podotkli zpravodajci s tím, že v krajním případě může taková situace přerůst ve fatální pokles soudržnosti společnosti, která pak nedokáže zvládnout i méně závažné krize.

Propaganda a dezinformace ale nemusejí mít špatný vliv jen na celou společnost, nýbrž mohou se dost neblaze projevit podle VZ i na duševním zdraví konkrétních lidí.

Vojenští zpravodajci upozorňují na Novou hedvábnou stezku i ambice Číny

Domácí

„Nemusí se přitom jednat pouze o osoby, proti nimž jsou takové kampaně namířeny – i člověk v původní roli nezúčastněného konzumenta může snadno získat pocit, že on nebo jeho blízcí jsou v bezprostředním ohrožení. To může následně vést k rozvoji duševních poruch, což v souvislosti s případnou radikalizací vytváří významné riziko pro okolí tohoto jedince,“ upozornili zpravodajci. Podle nich je takový člověk jen krok od toho, aby například páchal ideologicky motivovanou trestnou činnost.

VZ je přímou součástí ministerstva obrany a náplní její činnosti je integrace rozvědné a kontrarozvědné činnosti. Hlavním úkolem je pak shromažďování a vyhodnocování informací důležitých pro obranu ČR. Trojici tajných služeb v Česku doplňuje Bezpečnostní informační služba, která plní úlohu kontrarozvědky, tedy služby zaměřené na boj proti špionážním organizacím cizích států, a Úřad pro zahraniční styky a informace, který je českou rozvědkou – ta operuje převážně v zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám