Hlavní obsah

Padělatelé dokladů stanuli před soudem, podle obžaloby podporovali terorismus

Právo, Josef Koukal
Praha

Sedm obžalovaných, u každého jeden strážce. Další uniformovaní muži hlídají soudní síň i galerii, jediné místo, kam mají přístup novináři. Pod takto přísnými opatřeními začal ve středu proces s lidmi z Dagestánu, Bulharska a Moldavska stíhanými pro podporu teroristů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Přestože proces se sedmi obžalovanými vede Obvodní soud pro Prahu 2, hlavní líčení se koná v zapůjčené největší zasedací síni Vrchního soudu v Praze. Ten je propojen tunelem s pankráckou vazební věznicí, odkud je možné obžalované v poutech převést přímo na lavici obžalovaných.

Podle obžaloby jde o průlomový případ, v kterém jsou v Česku zřejmě vůbec poprvé postaveni před soud lidé podporující terorismus. Obhajoba naopak tvrdí, že jde o blamáž, v níž si protimafiánská policie mastí svaly na skupince kšeftařů s falešnými doklady.

Padělky byly podle detektivů velice zdařilé a skupina byla schopna vytvořit kompletní identitu člověka. K tomu používali kopie razítek různých úřadů. Při běžné kontrole na policii by se prý jen těžko přišlo na to, že jde o falzum. Podle státního zástupce Petra Boše se jednalo o desítky nepravých dokladů. Panuje podezřením, že se padělaní dokladů dopouštěli ve více státech.

Podle obžaloby minimálně čtyři ze sedmi obžalovaných padělali různé průkazy s úmyslem umožnit nebo usnadnit teroristický útok. Za takový čin by jim hrozilo až deset let vězení. Boš ale nepotvrdil dříve uváděné vazby na Al-Káidu.

Cizinci prý pracovali pro radikální dagestánskou islamistickou organizaci Džamát Šaríat, která má podnikla krvavé útoky včetně akce sebevražedných atentátnic v moskevském metru v březnu roku 2010, jenž si vyžádal na 40 obětí.

Obhájkyně: Ani tu organizaci neznali

„Je to nesmysl. Někteří ani neznají název té organizace,“ tvrdí zástupkyně obžalovaného Alikbera Alijeva Lucie Petránková.

Její klient sice při výslechu u soudu potvrdil známosti s některými ze spoluobžalovaných, rozhodně však popřel, že by šlo o nějakou organizovanou skupinu. „Znám většinu svých krajanů v Praze,“ uvedl Alijev, který v případu figuruje jako zprostředkovatel a obvinění z podpory terorismu u něj už v přípravném řízení stáhli sami vyšetřovatelé. Obchodovat měl hlavně s řidičskými průkazy. Podle ČTK přiznal, že působil jako zprostředkovatel.

„Nikdy jsem nebyla napojena na teroristy. Nevím ani, co se našlo při domovní prohlídce u bývalého manžela, kde jsem od roku 2008 nebydlela,“ prohlásila jediná obžalovaná žena, Bulharka Mariela Nikolová.

Té je mimo jiné kladeno za vinu, že doma přechovávala větší než malé množství kokainu, který byl nalezen při policejní prohlídce v dubnu 2011.

Obžaloba připouští, že u některých obžalovaných mohl při obchodu s padělanými doklady hrát hlavní roli finanční prospěch. U tří Dagestánců, Tagira Alijeva, Zalimchana Kurbanova, Kamila Nadyrova a Moldavana Leonida Sapovalova však klade obžalovaným za vinu přímo úmysl usnadnit teroristický útok. Tagir Aliev se podle žalobce k padělání částečně doznal v přípravném řízení.

„Stejně jako v případě obviněného Kurbanova se podařilo nalézt četné CD nosiče, brožury a další texty s islámskou tematikou směřující proti ostatním nevěřícím, proti demokracii nebo proti ruskému vlivu na Kavkaze,“ argumentuje například obžaloba výsledkem domovní prohlídky provedené u Sapovalova.

Někteří z obžalovaných už první den odmítli u soudu vypovídat. Hlavní líčení bude pokračovat do konce týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám