Hlavní obsah

Otevření restaurace Šeberák už policie prověřuje jako trestný čin

Pavel Jaňurek, Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté již řadu měsíců jezdí do restaurace Šeberák, jejíž majitel Jakub Olbert i přes vládní nařízení denně otevírá pro hosty. V pátek policisté, kteří znovu dorazili do restaurace, oznámili personálu, že už nejde o přestupek, ale policie otevření podniku již prověřuje jako trestný čin šíření nakažlivé nemoci. Nikdo konkrétní ale vyšetřován není.

Majitel restaurace Šeberák k zásahu policieVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

"Před 17. hodinou jsme v restauraci v pražských Kunraticích zjistili, že je opakovaně otevřená, a že se v ní nachází 17 hostů. Po dohodě se státním zastupitelstvím byly ve věci zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci. Přítomný personál nás následoval na policejní služebnu k podání vysvětlení," řekla Novinkám policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Trestní řízení není vedeno proti žádné konkrétní osobě. Policie nikoho nezadržela, ani nezajistila.

Podle majitele restaurace policie odvezla celkem pět lidí. Kromě dvou servírek a jednoho číšníka to byli také kuchař a kuchařka. Hosté museli restauraci rovněž opustit.

Pokud se nezavře výroba, nebudeme dodržovat opatření, plánuje Chcípl PES

Domácí

"Ani jeden z hostů nesouhlasil s tím, že by se dopouštěl něčeho protiprávního, proto jsme všechny oznámili ke správnímu orgánu," doplnila mluvčí.

Zákon v případě trestného činu šíření nakažlivé nemoci mluví o úmyslném šíření, případně o šíření z nedbalosti. Pokud by někdo úmyslně šířil covid, porušoval by kromě zákona i nařízenou karanténu. Olbert Novinkám řekl, že všichni jeho zaměstnanci jsou čerstvě otestováni s negativním výsledkem.

Majitel restaurace dlouhodobě bojuje proti vládním nařízením a opatřením souvisejícím s epidemií koronaviru, zejména pak proti těm, které se týkají omezování provozů živnostníků. Restauraci má otevřenou již několik měsíců a policisté do ní jezdili prakticky denně. Vše vždy zadokumentovali a přítomné hosty i majitele restaurace oznámili správnímu orgánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám