Hlavní obsah

Otec tenistky Strýcové opustil vazební věznici

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Kauce dva milióny korun byla propustkou na svobodu pro 57letého Jindřicha Strýce z Plzně. Otec české tenisové reprezentantky Barbory Záhlavové Strýcové byl ve vyšetřovací vazbě od ledna letošního roku, kdy jej zatkla policie pro podezření z obchodování s drogami.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jindřich Strýc přichází k soudu.

Článek

„Kromě kauce jsme stanovili ještě další podmínky, které musel obviněný splnit. Například odevzdat cestovní pas,“ řekl Právu soudce Boris Valový, který o propuštění z vazby rozhodoval. Podle něho peníze za Strýce složili příbuzní.

Podle neoficiálních informací to měla být jeho švagrová. Strýc chtěl ven z vězení už dřív, jeho žádost ale soud v minulosti zamítl. Státní zástupce Strýce viní z toho, že od roku 2002 prodával marihuanu, pervitin a kokain. Při domovních prohlídkách detektivové našli větší množství drog a také zařízení na jejich výrobu. Za to mu hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.

U hlavního líčení se Strýc hájil tím, že drogy používal pro osobní potřebu jako náhražku za léky proti bolesti. „Marihuanu jsem kouřil, aby se mi dobře spalo. Kokain mně zase pomáhal od bolesti páteře, když nezabíraly léky. Co se týče pervitinu, ten jsem si koupil, abych vyzkoušel, jak funguje. Byla to ale otřesná zkušenost, proto jsem s tím dál nepokračoval a proto mi taky něco zbylo doma,“ prohlásil Strýc před soudem.

Například kokain prý užíval asi čtyři roky, a to i dvakrát týdně. „S kamarády jsme šňupali i v hospodě, aby se nám zlepšila nálada. Většinou jsem jim ho dával zadarmo,“ tvrdil Strýc, který je po pracovním úraze už několik let v invalidním důchodu. Proces bude pokračovat v říjnu, kdy je očekáván rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám