Hlavní obsah

Otce a macechu ubil dvaceti ranami sekerou. Byla to pomsta za tyranii

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Dvojnásobnou vraždu, která loni v červenci otřásla Tymákovem na jižním Plzeňsku, začal v úterý projednávat Krajský soud v Plzni. Až výjimečný trest hrozí Vojtěchu Hrdličkovi (24), který 20 ranami sekerou umlátil ve spánku svého otce a nevlastní matku.

Policisté přivádějí údajného vraha k souduVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

„Otec s nevlastní matkou na sebe neustále řvali. Před čtyřmi roky jsem se odstěhoval, nedalo se to vydržet,“ uvedl obžalovaný u soudu a po chvíli sdělil, že není schopen se ke skutku vyjádřit, a rozbrečel se.

„Kdyby to šlo vrátit, nikdy bych to neudělal, šlo mi jen o malého (bratrova syna),“ vypovídal dříve obžalovaný.

Obžalovaný také v úterý odpovídal na otázky soudkyně: „Nechtěl jsem je zabít, jen je zastrašit. Sekeru jsem koupil jen proto, abych tam udělal bordel,“ řekl obžalovaný.

„Bratr se zmiňoval, že mu přes sociálku chtějí vzít syna tak, aby ho dostali do pěstounské péče. Janoušek (bratrův syn) je pro mě všechno,“ vypověděl obžalovaný.

Zbavil nás krutého otce a nesnesitelné macechy. Vzal spravedlnost do svých rukou a já jsem mu za to vděčný.
Bratr obžalovaného

„Mohutnou silou zasadil spící dvojici několik úderů ostřím sekery do hlavy, krku a dalších částí těla. Chtěl tím vyřešit přetrvávající a prohlubující se rodinné rozepře,“ řekl státní zástupce.

Kriminalisté případ objasnili po dvou měsících, Hrdlička je od té doby ve vazbě.

Právu už dříve poskytl exkluzivní rozhovor bratr obviněného Jaroslav, který otevřeně mluvil o tom, co Vojtěcha k činu vedlo. „Zbavil nás krutého otce a nesnesitelné macechy. Vzal spravedlnost do svých rukou a já jsem mu za to vděčný,“ prohlásil o bratrově činu. Oba si prý prošli peklem. Vydírání, ponižování a žádný respekt k lidské důstojnosti. Tak popsal Jaroslav Hrdlička soužití s otcem a macechou. [celá zpráva]

Nemohl jsem ho jít udat, já to vlastně chápal.
Jaroslav Hrdlička

„Všechno, co jsme s Vojtou dělali, bylo špatně. Nepamatuju se, že by nás otec s macechou kdy za něco pochválili. Neustále nás shazovali a stavěli do pozice neschopných hlupáků. Otec se nás před ní nikdy nezastal. Zajímaly je jen peníze, kolem toho se všechno točilo,“ pokračoval Hrdlička.

S bratrem se pak prý sice odstěhovali, ale on u otce dál pracoval v truhlářské dílně, která byla součástí domu. V něm také našel oba mrtvé, když přišel 11. července ráno do práce a bylo mu divné, že dílna je prázdná.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jaroslav Hrdlička krátce potom, co našel v domě zavražděného otce s macechou. V tu chvíli už tušil, kdo to udělal.

„Byl to hrozný pohled a já začal tušit, kdo to má na svědomí. Vojtu předtím rozzuřilo, když se dozvěděl, že otec s macechou chtějí získat do své péče mého tříletého syna. Řekl mi, že nedopustí, aby ten malej dopadl jako my, a že tohle musí vyřešit jednou pro vždy. Že je zabil, se mi svěřil další den. Nemohl jsem ho jít udat, já to vlastně chápal,“ uvedl Hrdlička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám