Hlavní obsah

Ostravští hasiči lovili v koupelně čtyřmetrovou krajtu

Právo, Pavel Karban

Nebezpečného škrtiče, krajtu písmenkovou, lovili v sobotu časně ráno hasiči z Ostravy. Čtyřmetrový had, který měl v průměru až 15 centimetrů, utekl chovateli v jedenáctipatrovém domě v Ostravě-Porubě.

Foto: Profimedia.cz

Krajta písmenková

Článek

Krajta písmenková není jedovatá, ale je to škrtič a případného nepřítele může tvrdě a bolestivě kousnout. „Na začátku případu se šťastným koncem byla nepozornost zkušeného chovatele, který chová plazy téměř 20 let,“ popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Dodal, že muž bydlí v posledním, 11. patře a při odchodu z velkého skleněného terária, ve kterém chová pět krajt písmenkových, zapomněl dovřít posuvné dveře.

„Čtyři hadi o délce tří až čtyř metrů úzkou škvírou unikli. Tři z nich chytil a vrátil. Čtvrtá krajta si ale rychle našla místo na horní ploše podhledu v koupelně, kde bylo teplo od trubek. Pronikla tam nezalištovanou mezerou,“ vysvětlil mluvčí.

Chovatel zavolal nejprve na pomoc strážníky, ale ani s nimi krajtu dolů nestáhl. „Aby se had nepokusil dostat do stupaček a k sousedům, nalil do rozprašovače vodku a prostor s ní pořádně vystříkal,“ uvedl Kůdela s tím, že hadi nesnáší alkohol. Hasiči se o uprchlíkovi dozvěděli krátce před čtvrtou hodinou. Na místo byla vyslána také jednotka, která se specializuje i na odchov a odlov zvířat.

„Obvyklé nástroje pro odchyt hadů, kleště či speciální ohlávka, však byly zbytečné. Hasiči museli použít teleskopickou tyč se speciálním trhacím hákem, jímž hada zachytili. I když krajta nebyla obtočena kolem žádné trubky a jen ležela na horní straně podhledové desky, přilnula k ní velmi silně. Stáhnout dolů se ji podařilo až třem hasičům, kteří museli použít veškerou sílu,“ informoval mluvčí. Když se had dostal zpět do bytu, majitel ho ihned odnesl do terária. „Tentokrát již posuvné dveře řádně dovřel.“

Podle Kůdely trval zásah maximálně 15 minut. A to přesto, že moravskoslezští hasiči mají zkušenosti hlavně s malými hady. „Čas od času nás někdo upozorní na nebezpečnou zmiji, z níž se vyklube užovka. V květnu 20011 pak hasiči chytili na stromě v Porubě téměř metrového leguána,“ vzpomínal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám