Hlavní obsah

Ostravan žaluje ministerstvo o milión kvůli ovzduší

Novinky, bad
Praha

Jeden milión korun jako nemajetkovou újmu požaduje Vladimír Burda z Ostravy kvůli tomu, že stát dosud nevydal žádné opatření, které by pomohlo snížit znečištění tamního ovzduší. Obvodní soud pro Prahu 10, který ve středu žalobu začal projednávat, ale jednání přerušil, dokud soudy pravomocně nerozhodnou v podobné žalobě.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Obyvatelé Ostravy proti znečištění ovzduší protestují už dlouho (snímek z demonstrace z roku 2008)

Článek

Obyvatel ostravských Radvanic/Bartovic Vladimír Burda podal žalobu na ministerstvo životního prostředí kvůli tamnímu nadlimitnímu znečištění ovzduší. Za nesprávný úřední postup a nečinnost po ministerstvu žádá finanční odškodnění ve výši jednoho miliónu korun.

Nemajetková újma Burdovi prý vznikla tím, že úřady doposud nevydaly žádná účinná nápravná opatření. Podle něj mu újma vznikla zhoršením kvality života či snížením cen nemovitostí. „Žalobce je se svou rodinou vystaven nadlimitnímu znečištění ovzduší polétavými prachovými částicemi a benzenopyrenem,“ uvedl u soudu Burdův právní zástupce Pavel Černý s tím, že to představuje zásah do Burdových osobnostních práv a měl by být odškodněn.

Venčení s respirátorem

„Mám doma zásobu respirátorů, a když jdu večer s pejskem ven, tak vždycky s respirátorem,“ popsal novinářům situaci Burda, podle kterého jeho rodina trpí kvůli znečištěnému ovzduší vážnými zdravotními problémy. Odškodnění chápe spíše jako jakousi pokutu pro stát. O peníze mu prý ani nejde jako spíše o to, aby stát uznal odpovědnost za to, že nechá lidi dýchat otrávený vzduch, uvedl Burda.

Odstěhovat se z blízkosti hutí ArcelorMittal mu nedovolují rodinné a ekonomické důvody. „Když koupíte můj dům, okamžitě se stěhuju. Můj dědeček ho postavil, v té době tam byla rekreační oblast,“ posteskl si Burda. Jeho matka v tomtéž domě žije již přes padesát let. „Tady je bezpráví a to bezpráví musí být napraveno,“ uzavřel Burda.

Černý také odkázal na několik evropských rozsudků v podobných případech.

Ministerstvo už v minulosti odmítlo přiznat Burdovi nárok na nemajetkovou újmu, a to kvůli údajnému promlčení.

Vzhledem k tomu, že ministerstvo sídlí v Praze 10, řeší případ tamní obvodní soud. Soudkyně Renata Honzíková ale jednání po chvíli přerušila a odročila na neurčito. Počká totiž na rozhodnutí Městského soudu v Praze, který bude příští týden projednávat obdobnou žalobu ženy z Ostravy.

Česko mělo podle evropské směrnice a zákona o ochraně ovzduší před 11 lety vypracovat takzvané akční plány. Ty obsahují krátkodobá opatření směřující ke zlepšení stavu ovzduší v co nejkratší době. Stát si sám stanovil lhůtu pro vydání plánů na 1. září 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám