Hlavní obsah

Organizátor protiromských protestů Kohout půjde do vězení

Česká Lípa
Aktualizováno

Organizátor protestů na Šluknovsku Lukáš Kohout půjde na 10 měsíců do vězení, rozhodl o tom v úterý soud v České Lípě. Podle verdiktu Kohout nedodržel pravidla podmínky uložené za předchozí přečiny.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Mystifikátor Lukáš Kohout

Článek

O rozhodnutí soudu informovala Česká televize. Kohout je veřejně známý zejména kvůli svému kontroverznímu chování.

Pořadatel a organizátor několika protiromských pochodů a demonstrací ve Varnsdorfu Lukáš Kohout byl letos v září obviněn z podvodu a poškození cizích práv. Při koupi notebooku na úvěr se měl vydávat za jiného člověka a úvěr nesplácel.

„K soudu jsem se nedostavil kvůli rodinným důvodům,“ řekl Právu Kohout, který si z verdiktu okresního osudu v České Lípě prý hlavu nedělá. „Věřím ve zdravý rozum krajského soudu. Už připravujeme s právním zástupcem podání stížnosti,“ dodal.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Policisté Kohouta už kvůli podvodu předvedli z jedné z jím organizovaných demonstrací, nedostavil se k výslechu

Kohout si prý není vědom žádných prohřešků, kvůli kterým by mu soud část podmíněného trestu měl proměnit na pobyt ve vězení. „Jediná věc, která zadrhávala, byla komunikace s mediační a probační službou. Nevěřím, že by to byl ten pravý důvod. Rozhodnutí soudu beru jako politické,“ prohlásil Kohout.

Okresní soud v České Lípě v říjnu 2010 vyhověl Kohoutově žádosti o proměnu trestu na podmíněný. Tehdy si Kohout odpykával trest ve věznici ve Stráži pod Ralskem za svůj  nejznámější podvod, když v roce 2002 jako falešný asistent Jana Kavana létal za státní peníze do exotických zemí.

Jednou z podmínek proměny trestu však byly nařízené konzultace s mediační a probační službou, zaplacení škody a výkon veřejně prospěšných prací. Podle soudu Kohout pravidla nedodržel a tak ho na zbytek trestu, deset měsíců, poslal opět do vězení.

Kohout vedl ve městě řadu demonstrací, při jedné z nich ho policisté předvedli právě kvůli tomu, že se ve věci podvodu nedostavil k výslechu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám