Hlavní obsah

Opilý turista poničil sochu na Karlově mostu

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražští strážníci v noci na sobotu museli zasahovat na Karlově mostu. Opilý turista tu totiž poničil jednu ze soch - Turkovi ze sousoší svatého Jana z Mathy, Felixe z Valois a Ivana ulomil dřevěnou repliku šavle.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ulomená replika šavle na jedné ze soch Karlova mostu.

Článek

„Kolem třetí hodiny ranní anglicky hovořící turista poničil sochu na Karlově mostu,“ řekla Novinkám policejní mluvčí Iva Knolová.

Podle ní muže zadrželi strážnici. Jelikož byl cizinec natolik opilý, byl brzy propuštěn s tím, že v sobotu se ještě musí na policii ohlásit, aby událost vysvětlil. Policisté se již ptali odborníků, jak velká škoda na soše vznikla.

Jelikož šlo pouze o repliku, její hodnota byla zhruba dva tisíce korun, proto bude policie řešit událost jako přestupek.

Sousoší sv. Jana z Mathy, Felixe z Valois a Ivana pochází z roku 1714 a jen za poslední léta ztratil Turek kvůli blýskavému kovu šavli několikrát, navíc světci přišli o prsty a navrch si zloděj odnesl domů hlavu jelena. Právě šavle je podle kunsthistoriků jedním z nejčastěji kradených atributů. Právě to byl jeden z důvodů, proč ji nahradila replika. Například letos v létě zachytily bezpečnostní kamery na mostě mladíka, jak šavli ulamuje a pak i krade.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám