Hlavní obsah

Opilý policista dostal za nehodu podmínku

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRÝDEK-MÍSTEK

Dvouletý zákaz řízení a čtyřměsíční trest s podmíněným odkladem na 18 měsíců vyměřil v pátek Okresní soud ve Frýdku-Místku policejnímu inspektoru Daliboru Šostokovi. Policista způsobil závažnou nehodu v těžké opilosti.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Nehoda, při které vznikla na dvou automobilech škoda za zhruba půl miliónu korun, se odehrála loni 28. září po poledni v zatáčce na úzké lesní cestě v Hrádku na Frýdecko-Místecku. Šostok se právě vracel ze svatební hostiny. 

Podle znalců vjel policista do prudké zatáčky v nepřehledném úseku, kde je rychlost omezena na 30 kilometrů v hodině, asi padesátikilometrovou rychlostí. Protijedoucí auto už nemohlo srážce zabránit.

Čtyřicetiletý Šostok, stejně jako jeho přítelkyně, ale před soudem tvrdili, že za volantem policista neseděl. "Věděl jsem, že na svatbě budu pít. Proto jsme byli předem domluveni, že já budu řídit tam a přítelkyně pojede zpátky," řekl Šostok.

Státní zástupce Alois Dlouhý ale označil výpověď obžalovaného i jeho přítelkyně za účelovou. Dodal, že pokud rozsudek nabyde právní moci, hrozí ženě trestní stíhání za křivé svědectví.

"Jsem si stoprocentně jistý, že za volantem seděl pan obžalovaný," řekl před soudem řidič nabrouraného automobilu, podnikatel Petr Halfar. Jeho spolujezdkyně, televizní redaktorka Romana Svobodová, při nehodě utrpěla lehké poranění hlavy, lékařsky ale ošetřena nebyla.

Halfar u soudu navíc tvrdil, že po nehodě se ho Šostok snažil ovlivňovat. "Než na místo přijeli policisté, permanentně na mne naléhal, ať dosvědčím, že za volantem seděla jeho přítelkyně," řekl Halfar. "To jsem ale rezolutně odmítl. K nehodě došlo v nepřehledné zatáčce, kde je velmi úzká cesta a pohybují se tam turisté včetně maminek s kočárky. Jeho způsob jízdy byl velmi bezohledný," dodal Halfar.

S rozusudkem byl včera spokojen. "Jsem rád, že se ukázalo, že jsme mluvili pravdu. Neměli jsme absolutně žádný zájem ho poškodit," řekl. Policista Šostok dosud nebyl postaven mimo službu a dále pracuje u pohraniční policie. Jeho nadřízení totiž čekají na pravomocný rozsudek. Protože si advokát odsouzeného nechal lhůtu pro odvolání, konečný verdikt by měl vynést ostravský krajský soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám