Hlavní obsah

Ohrožoval muže sekerou, švagr ho pomstil baseballovou pálkou

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Třicetiletý Tibor Balog z Chrudimi a jeho o osm let mladší švagr Štefan Horváth se v úterý postavili před trestní senát Krajského soudu v Hradci Králové. Po dubnovém napadení muže jsou obžalováni z výtržnictví. Balog navíc z pokusu o vraždu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Tibor Balog

Článek

Oba nezaměstnané, v minulosti již soudně trestané muže, přivedla do soudní síně událost z 26. dubna letošního roku. Horváth s přítelkyní byli během dne na rodinné oslavě v Zájezdci u Chrudimi, na níž se dostal do sporu s později poškozeným. Ten ho napadl a zranil sekyrkou.

Když se všichni údajně náhodně potkali před obchodem v Hrochově Týnci na Chrudimsku, obžalovaní nezvládli emoce a na poškozeného se vrhli. Hlavním agresorem byl zřejmě Balog, i proto, že si jako zbraň vytáhl z auta baseballovou pálku. Poškozeného opakovaně bil do hlavy, přestal až ve chvíli, kdy napadený zůstal ležet v bezvědomí na zemi.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Štefan Horváth

„Způsobil mu otřes mozku, tržnou ránu na temeni hlavy, zlomeninu spánkové a temenní kosti vlevo, dvojitou zlomeninu dolní čelisti vpravo, výrazný otok dolní čelisti, krevní výronky na pravé straně krku, krevní podlitiny na malíkové straně levého předloktí, tržnou ránu na pravém lokti, pruhovité krevní podlitiny na levé straně hrudníku a na pravém stehně a oděrky na kořeni nosu, pravé tváři a v pravé čelní krajině,“ vyjmenoval žalobce Milan Vacek. K ohrožení života nedošlo podle něho jen díky poskytnutí odborné lékařské pomoci.

Naštval mě, tak jsem ho chtěl zbít a na následky jsem nemyslel.
obžalovaný

Balog odmítl před soudem vypovídat, proto se četla jeho vyjádření z přípravného řízení. Když na lavici obžalovaných poslouchal předsedu senátu, jak čte jeho výpověď, tvářil se nešťastně. Těžko však poznat, zda kvůli lítosti nad zbytečnou rvačkou, nebo nad následky, které mu přinese. Na to, že by mohl někoho zabít, zejména když útočil s baseballovou pálkou v ruce, prý nepomyslel.

„Naštval mě, tak jsem ho chtěl zbít a na následky jsem nemyslel,“ uvedl s tím, že poškozený má prý špatnou pověst a všude dělá jen problémy.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy svědků a soudních znalců také ve středu. Už v úterý ho zdržela neúčast poškozeného, který měl vypovídat v pozici svědka. Soudu se nepodařilo doručit mu předvolání. Poškozený se podle prý v současné době nachází rovněž ve výkonu trestu.

Za pokus o vraždu hrozí obžalovanému Balogovi až 18 let vězení, jeho švagru Horváthovi za výtržnictví dva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám