Hlavní obsah

Ohněstrůjce z diskotéky může platit do konce života

Novinky, Radim Kijonka, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Třicetiletý Alexandr Bosnay, který odpáleným ohňostrojem zapálil karvinskou diskotéku U Vlka, bude patrně hradit bolestné a náklady léčení popálených hostů do konce svého života. Hrozba vyplácení vysokého odškodného visí i nad majiteli diskotéky.

Foto: Martina Žáčková

Na Kulíškově stezce se děti dozví spoustu zajímavostí o přírodě Beskyd, ale také se vyřádí - třeba na houpačce.

Článek

Na taneční zábavě 25. října totiž podle hasičů nebyly v pořádku únikové východy. "Kdyby byly únikové východy v pořádku, tak by zřejmě nebylo tolik popálených a zraněných lidí," řekla Právu mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Barbora Gabzdylová.

Jeden východ zůstal podle ní zamřížovaný a hlavní byl otevřený pouze zčásti.

Podle právníka Jiřího Teryngla mohou poškození a pozůstalí uhořelé 17leté dívky podat žalobu nejen na muže, který diskotéku zapálil a kterého už policie obvinila z trestného činu obecného ohrožení.

"Na vině bude pravděpodobně především on. Rovněž ale lze uplatnit trestní odpovědnost a náhradu škody proti majitelům diskotéky, kteří zřejmě neměli všechno v pořádku. Tím, že únikové východy nebyly otevřeny, jak mají být, tak vlastně ztížili odvrácení obecného ohrožení," vysvětlil právník.

Podle něj zranění a popálení mohou uplatnit nárok na bolestné, ušlý výdělek a zničený oděv. U bolestného se částky mohou pohybovat v řádech statisíců, protože řada popálených návštěvníků bude mít trvalé následky. Většina z nich má popáleniny především v obličeji a na rukou.

Zaplatit chtějí i pojišťovny

Ještě větší sumy budou vymáhat po viníkovi požáru a možná i majitelích diskotéky zdravotní pojišťovny. "Určitě o regresu v tomto případě uvažujeme a budeme požadovat náhradu nákladů na léčení po tom, kdo bude za zranění zodpovědný. Je to běžná praxe," sdělil Právu zástupce ředitele ostravské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Michal Vojáček.

Léčení popálenin je velmi složité a finančně náročné. "Orientačně se bude celková suma u našeho zařízení určitě pohybovat v milionech korun," řekl mluvčí ostravské fakultní nemocnice Štěpán Neuwirth. Právě v jejich specializovaném popáleninovém centru se léčí ještě šestnáct pacientů, čtyři stále zůstávají na jednotce intenzivní péče. Sanitky rozvezly popálené celkem do šesti nemocnic.

Rodiče chystají žalobu

Podle informací Práva se již někteří rodiče mladíků a děvčat, které na diskotéce oheň a žár zohavil, připravují podat žalobu na ohněstrůjce a rovněž majitele diskotéky. Podle právníka Jiřího Teryngla by se měli navíc připojit jako poškození k trestnímu řízení pro obecné ohrožení a trvat na prověření trestní odpovědnosti majitelů diskotéky. Podle něj nárokem vůči majitelům diskotéky mají větší šanci získat odškodnění. "Zejména v tom případě, že majitelé byli pojištěni," podotkl Teryngel.

Majitel diskotéky Jiří Vlk vyhrožuje žalobami na všechny strany. "Pokud otisknete sebemenší chybu, tak se budu s vámi soudit. Upozornil jsem i mluvčí hasičů, jestli uvede nějakou lež, tak se s nimi taky budu soudit a vysoudím z nich balík za poškození obchodního jména," prohlásil. Podle Vlka byly únikové východy v pořádku a řádně označené. Tvrdí, že diskotéku provozoval legálně a více než povolených dvě stě návštěvníků na ni nebylo.

Třicetiletý Bosnay byl podle slov jeho známých vstřícný a hodný kluk, který ani neholdoval alkoholu. "Asi se chtěl ten večer před všemi ukázat a tím si zničil celý život," řekl jeden z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám