Hlavní obsah

Odvolací soud zmírnil tresty v kauze ukradených Fillových obrazů

Novinky, bad
Praha

V případě ukradených obrazů Emila Filly za 23 miliónů korun zmírnil pražský vrchní soud tresty všem obžalovaným. Zamítl ale veškerá odvolání, ve kterých obžalovaní napadali rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem, ať už kvůli nedostatečným důkazům, nebo rozporuplným výpovědím.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Marián Lázo (vlevo) a Vojtěch Hloušek u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Nejpřísněji potrestaný Vojtěch Hloušek dostal původně dvanáctiletý trest, odvolací soud jej zmírnil na 9,5 roku. Jeho komplic v krádežích Marian Lázo jako  spolupracující obžalovaný odešel s tříletým trestem, tedy o rok kratším, než mu uložil ústecký soud.

Další obvinění Erika Kolaříková a Ján Mitro dostali tříletý podmíněný trest za podílnictví, zároveň jim soud zakázal činnost na pět, respektive osm let. V případě Kolaříkové se jedná o zákaz řízení motorových vozidel, u starožitníka Mitra se jedná o osmiletý zákaz obchodování s kulturními památkami.

Otec Mariána Láza Ondřej, který při krádežích figuroval jako řidič, odešel od soudu se šesti lety vězení, dostal tedy o rok méně, než mu uložil Krajský soud v Ústí nad Labem. Ján Mitro, který několik kradených děl koupil, dostal kromě podmínky i pokutu milión korun. Pokud ji nezaplatí, trest se mu zvýší o další rok.

Vloupali se do zámku

Hloušek se spolu s Marianem Lázem v listopadu 2011 vloupali do Pamětní síně Emila Filly na zámku v Peruci, kde měli ukrást čtyři olejomalby v hodnotě 23 miliónů korun. Oba už byli za podobnou trestnou činnosti souzeni.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Nalezené obrazy

Lázo se ke krádežím přiznal jak v přípravném řízení, tak i před soudem v Ústí nad Labem, a i kvůli tomu si vysloužil čtyřletý trest. Hloušek naopak dostal nejpřísnější, 12letý trest. U soudu se přiznal jen ke krádežím před vyloupením zámku v Peruci, kterými se soud také zabýval.

Hloušek s Lázem se také vloupali do muzea v obci Železnice, do Památníku zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou, dvakrát do Maloskalské galerie v obci Malá Skála a do objektu Galerie obrazů a plastik ve Slatině nad Zdobnicí. Ukradli nejen obrazy, ale například i historické housle, zbraně a hodiny.

Zloději byli dopadeni asi o měsíc později po krádeži v Peruci a obrazy byly vráceny do galerie. Dva dny po krádeži se nedaleko Peruce našly rámy obrazů. Obrazy nevyčíslitelné historické hodnoty nebyly kradené na objednávku, pachatelé se teprve snažili kupce sehnat. Podařilo se je odhalit díky policistům, kteří začali skupinu odposlouchávat a nasadili i tajného agenta, který fingoval zájem o koupi obrazů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám