Hlavní obsah

Odvolací soud zmírnil trest za obchodování s drogami otci tenistky Strýcové

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Odvolací soud v Plzni zrušil původní rozsudek pro sedmapadesátiletého otce tenistky Barbory Záhlavové Strýcové Jindřicha Strýce za obchodování s drogami. Původní trest 2,5 roku vězení změnil na pětiletou podmínku a dohled probačního úředníka. V platnosti zůstává ta část původního rozsudku, podle které musí Strýc ještě zaplatit půlmiliónovou pokutu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jindřich Strýc u soudu

Článek

„Ve prospěch obžalovaného hovoří jeho dosavadní řádný život a především doznání. Nešlo o typický případ pouličního prodejce drog, ale obžalovaný dával nebo prodával drogy kamarádům a známým, tedy úzkému okruhu lidí. Navíc byl pět měsíců ve vazbě, což na prvotrestaného člověka působí represivně,“ řekl předseda senátu Eduard Wipplinger.

Žalobce postavil Strýce před soud za to, že od roku 2002 prodal nebo předal drogy v nejméně dvou stech případů. Při domovních prohlídkách našli detektivové větší množství návykových látek a také zařízení na jejich výrobu. U soudu se hájil tím, že si drogami léčil podlomené zdraví.

„Marihuanu jsem kouřil, aby se mi dobře spalo. Kokain mi zase pomáhal od bolestí páteře, když nezabíraly léky. Co se týče pervitinu, ten jsem si koupil, abych vyzkoušel, jak funguje. Byla to ale otřesná zkušenost, proto jsem s tím dál nepokračoval, a proto mi taky něco zbylo doma,“ prohlásil Strýc.

S manželkou jsme prodali několik pozemků a navíc mám neomezený přístup k bankovnímu kontu dcery.
Odsouzený

Například kokain prý užíval asi čtyři roky, a to i dvakrát týdně. „S kamarády jsme šňupali i v hospodě, aby se nám zlepšila nálada. Většinou jsem jim ho dával zadarmo,“ tvrdil Strýc, který je po pracovním úrazu už několik let v invalidním důchodu.

Na otázku soudu, proč rozdával kokain, uvedl, že o tom nepřemýšlel. „Říkat kámošům o peníze mi připadalo divný,“ odpověděl na otázku, proč rozdával kokain zadarmo. O finance prý nouzi neměl. „S manželkou jsme prodali několik pozemků, navíc mám neomezený přístup k bankovnímu kontu dcery,“ vysvětlil.

Strýc si podle svých slov také založil pěstírnu marihuany. „Ale nešlo mi to. Rostliny žloutly, a tak jsem ji zrušil,“ řekl. K původu téměř půl kilogramu konopí, které u něho doma našli policisté, uvedl, že ho dostal od vietnamského prodavače z večerky, se kterým se léta znal.

Reklama

Výběr článků

Načítám