Hlavní obsah

Odsouzený za dva pokusy o vraždu hulákal v soudní síni, obnovy procesu se však nedočkal

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

„Ústavní soud vám nic neříká?“ rozkřikl se na soudkyni pražského městského soudu Jan Mokrý (26), odsouzený za dvojnásobný pokus o vraždu, který se v pondělí snažil domoci obnovy svého případu. Soudkyně Kateřina Radkovská ovšem jeho návrh zamítla a Mokrý si tak dál bude odpykávat svůj patnáctiletý trest.

BEZ KOMENTÁŘE: Příchod Jana Mokrého k souduVideo: Novinky

 
Článek

Někdejší student pražské matematicko-fyzikální fakulty v rozmezí tří měsíců roku 2014 dvakrát napadl noži spící bezdomovce v pražské Libni a na hlavním nádraží. Druhému z napadených, který silně krvácel z tepen, zachránila život kolemjdoucí policejní hlídka. Na dotaz strážníků, proč muže napadl, tehdy odpověděl: „Alespoň bude o jednoho bezdomovce míň.“ Mokrý jim také řekl, že chtěl, aby muž umíral pomalu, protože si nezaslouží rychlou smrt. [celá zpráva]

U hlavního líčení se hlásil k odkazu Adolfa Hitlera, nacionalistická Dělnická strana sociální spravedlnosti je podle něj nejlepší stranou a uvedl, že je na své skutky hrdý. Své obhájkyni také mimo jiné řekl, že pokud nedostane více než dvacetiletý trest, nebude s obhajobou spokojen. Soud mu nejprve vyměřil 17,5 roku dlouhý trest, který Nejvyšší soud nakonec snížil na patnáct let.

96 vražd

V pondělí při projednávání návrhu na obnovu řízení ale otočil a tvrdil, že si vše vymyslel kvůli získání zájmu o svou osobu. „Byl jsem na situační mezi. Přihlásil jsem se k 96 vraždám. Rostlo mi tím ego a narcismus. Policie mi to zbaštila,“ tvrdil Mokrý. „Byl jsem v situaci, kdy jsem byl rád, že si mě někdo všímá,“ dodal.

Postupem času se mu ale patrně vše rozleželo v hlavě. „Tehdy jsem lhal, teď mluvím pravdu. Přesvědčoval jsem vás, že jsem tvrdej, že jsem nácek. Nic z toho není pravda,“ prohlásil mladík, který navrhoval výslech několika svědků a revizní znalecký posudek. Už v minulosti znalci z oboru psychologie a psychiatrie uvedli, že je Mokrý duševně v pořádku a za své činy plně odpovědný. Byl ale sociálně frustrován a své kamarády si de facto kupoval.

Mokrý také popsal, jak ve vězení pomáhá s prádlem a chce prý spoluvězně učit základy práce s počítačem a španělštinu.

Soudkyni Radkovskou ale nijak nepřesvědčil, a tak jeho návrh na obnovu řízení zamítla. Mokrý podle ní změnil svůj postoj k případu až poté, kdy si uvědomil, že trest bude opravdu muset vykonat. „Až když byl odsouzen pravomocně, došlo mu, že je to realita,“ uvedla Radkovská.

Ani Ústavní soud

Její rozhodnutí Mokrého popudilo. „Do p***!! Ústavní soud vám nic neříká? Do protokolu hned!“ hulákal poněkud nelogicky na soudní síň, až mu justiční stráž musela rázně domluvit, aby Radkovská mohla dokončit odůvodňování svého rozhodnutí.

Právě Ústavní soud koncem loňského roku zamítl Mokrého stížnost, podle níž se prý nepodařilo prokázat úmysl bezdomovce zavraždit a mladík si pouze chtěl získat pozornost. Ústavní soud stížnost zamítl jako neopodstatněnou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám