Hlavní obsah

Obžalovaný z dvojnásobné vraždy prý žije v cizině

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Lavice pro obžalované před senátem Krajského soudu v Liberci ve čtvrtek zela prázdnotou, přestože soud zahájil závažný případ dvojnásobné vraždy dvou mladíků z roku 1994. Obžalovaný 43letý Jan Jarolímek z České Lípy je ale od roku 1995 nezvěstný a podle tvrzení korunního svědka žije někde v Itálii anebo Španělsku.

Foto: Jan Füši

Legenda českého bigbítu i populární hudby Viktor Sodoma

Článek

Před soudem dnes chyběl také klíčový svědek tragédie, proto vypovídaly pouze matky obou zavražděných mladíků, které nevěří tomu, že nalezené ostatky patří jejich dětem 22letému Lukáši Václavíkovi a 19letému Petru Erbanovi. Senát tak hlavní líčení odročil.

Vše začalo loupeží

Na vraždu upozornil v roce 2002 korunní svědek, který viděl těla obou obětí, stejně jako jejich vraha, jak je pohřbíval.

Celý příběh se začal zřejmě odvíjet 26. února 1994 krádeží trezoru z rodinného domu známého libereckého podnikatele Ladislava Jače, kterou měla na svědomí pětice mladých zlodějů. V trezoru bylo 150 tisíc švýcarských franků, 4 tisíce rakouských šilinků a české koruny v celkové hodnotě necelých 4 miliónů korun. Kromě toho tam byly i vkladní knížky, vkladové listy, drahé kameny a pistole ČZ 75 ráže 9 mm.

Jak vyplynulo z vyšetřování, s franky a šilinky, drahými kameny a pistolí nakonec utekli jen dva mladíci - Václavík a Erban. S ostatními se rozdělili o zbytek.

"Měli jet do České Lípy za Jarolímkem, aby s ním vyměnili peníze za valuty, a pak zmizeli do Německa," prozradil později Erbanově matce svědek. Ani jeden z mladíků se však rodině ani známým už neozval.

Analýza DNA potvrdila totožnost mrtvých

Klíčovým svědkem obžaloby se tak stal muž, který Jarolímkovi půjčil obytnou Avii. "V ní klíčový svědek v Zakšíně na Českolipsku uviděl dva mrtvé - jeden z nich měl rozstřílenou hlavu. Jarolímek je zabalil do dek nebo spacích pytlů, převázal provazem a hodil do vykopaného hrobu. Potom je polil louhem nebo kyselinou," popsala v přípravném řízení svědek.

Když se ptal, co se stalo, Jarolímek mu odpověděl: "Jsou to mladí kluci z Liberce, kteří udělali podnikatele Jáče. Chtěli mě zabít, jeden z nich měl zbraň, tak jsem je zabil sám."

Kostry objevili policisté po zprávě od svého informátora 4. dubna 2002. Experti podle rozborů DNA zjistili, že ostatky patří s pravděpodobností 99,9999 procent dvěma pohřešovaným mladíkům, kteří zmizeli s většinou peněz z Jáčova trezoru. Způsob zabití se shodoval s tím, co svědek popsal, jeden byl střelen dvěma ranami do čela a druhý ubit tupým předmětem.

Jarolímkovi hrozí za vraždu až patnáct let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám