Hlavní obsah

Obžalovaný Větrovec nepřišel před soud, soudce zvažuje vazbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Okresní soud v Litoměřicích v úterý opět odročil jednání s Vladislavem Větrovcem, kterého obžaloba viní z vytunelování více než 39 milionů korun ze dvou severočeských firem. Větrovec se k soudu nedostavil, omluvil se ze zdravotních důvodů. Soudce Vlastimil Nedvěd uvedl, že odročuje líčení na 21. prosince s tím, že pokud se obžalovaný nedostaví, chce vydat návrh na vzetí do vazby.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vladislav Větrovec na archivním snímku

Článek

Větrovec podle obžaloby vytuneloval s bývalým konkurzním správcem Josefem Vavřičkou peníze z firem Melbro a Autostar Velimex.

Litoměřická potravinářská společnost Melbro se dostala do konkurzu na přelomu let 2000 a 2001 a českolipská Autostar Velimex v roce 2002. Obě převzal jako správce Vavřička, který z nich podle policejního vyšetřování vyváděl peníze přes fingované faktury a předražené smlouvy. Šlo třeba o smlouvy na právní poradenství, vymáhání pohledávek a zajištění ochranky, obžaloba ale zahrnuje i fingovanou stavbu kanalizace. Organizátorem trestné činnosti byl podle obžaloby Větrovec.

Větrovec si podal stížnost na vazbu, kauza již nemůže být promlčena

Krimi

„Naposledy omlouvám, pokud by nezměnil léky, tak vězeňská služba nepochybně zajistí péči obžalovaného včetně léků a předvedení k hlavnímu líčení,” řekl soudce.

Minule Větrovec přišel o berlích a tvrdil, že podstoupil operaci kolene a užívá lék Tramal. Jeho ošetřující lékař napsal do lékařské zprávy, že v případě účasti na hlavním líčení a absence lékařské kontroly hrozí nenávratné poškození.

Větrovec se opět nedostavil k hlavnímu líčení, soudce na něj vydal zatykač

Krimi

Státní zástupce Josef Zronek v úterý řekl, že za trestný čin porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí Větrovcovi dva roky až osm let vězení.

Od podání obžaloby uplynulo v dubnu deset let. Hrozilo promlčení trestní odpovědnosti, ale promlčecí lhůtu přerušilo vzetí Větrovce do vazby.

Větrovec s Vavřičkou se v prvních letech soudních jednání střídavě omlouvali ze zdravotních důvodů. Když Vavřička zemřel, soud jeho stíhání zastavil.

Větrovec se po propuštění z vazby několikrát omluvil i letos. Zda mu kvůli tomu hrozí trest na horní hranici trestní sazby, nechtěl Zronek komentovat.

Větrovec na minulém jednání uvedl, že se soudu vyhýbat nechce, že je pod psychickým tlakem a chce, aby už líčení skončilo. Větrovec figuroval i v kauze údajných konkurzních podvodů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky. V roce 2010 ho táborský krajský soud nepravomocně odsoudil k devíti letům vězení. Po sérii odvolání se ale na zločinné spolčení ve Větrovcově případě vztahovala amnestie odcházejícího prezidenta Václava Klause.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám